Hoe kan ik beter inslapen?

Iedereen herkent het wel. Je kijkt op de klok en je denkt, ik kan nog 7u slapen dus ik ga snel slapen. Maar dan lukt het niet. Van de linkerzij naar de rechterzij, nog een keer linkerzij, ook nog een keer de rug en buik proberen en dan lukt het nog niet om in te kunnen slapen. Ruim 21 procent van de Nederlandse bevolking heeft slaaptekort. Je lijdt aan slaaptekort wanneer je minimaal 3 nachten per week niet in slaap kunt komen. Dat is een behoorlijk percentage, want nachtrust is een belangrijke basis voor de mens.

Hoeveel uur slaap heb ik nodig?

Uit onderzoek blijkt dat minder dan zeven uur slaap, een negatieve werking heeft op je reactievermogen voor de volgende dag. Ook zorgt het voor een grotere kans op een slecht humeur en gaat ten nadele van je geheugen. Een vaste methode wat betreft slaapduur is er nog niet, best gek, want er zijn al talloze onderzoeken gedaan. Maar de slaapduur is altijd nog persoonlijk. Als jij gewend bent om elke nacht 6 uur te slapen, dan zal je waarschijnlijk even fit opstaan wanneer iemand die dit voor 7 uur gewend is.

Middelen

Wanneer je af en toe niet in kunt slapen kan het liggen omdat je met iets belangrijks in je hoofd zit, je verkeerde dingen hebt gegeten kort voor slapen gaan, of dat je je te veel hebt ingespannen voor het slapen gaan. Wanneer één van de bovengenoemde de oorzaak is, kun je er zelf rekening mee houden. Wat betreft eten is het belangrijk dat je bijvoorbeeld geen cafeïne, nicotine of koolhydraten eet of drink voor het slapen gaan. Ook een goed bed zorgt er voor dat je beter kunt slapen.

Wanneer je blijvende slaap problemen hebt, is het verstandig om met een specialist te praten. Het is verstandig om hier niet te lang mee te wachten, want slaaptekort kan er snel voor zorgen dat je depressief wordt, of gaat lijden aan anderen ziekten. Het praten met een specialist zorgt er vaak voor dat je weer kunt genieten van je nachtrust. Ook is het aannemelijk dat je slaap tabletjes krijgt, die er voor zorgen dat je goed in kunt slapen, of juist goed kunt doorslapen.

 

Comments are closed.