Hoe vaak moet je een hoofdkussen vervangen?

Het bed verschonen doen we allemaal wel een paar keer per maand. Daarnaast is het ook belangrijk om je hoofdkussen een keer in de was te doen, maar vervang je deze ook wel eens? Sierkussens online kopen is makkelijker dan een hoofdkussen online kopen en dat kan de reden zijn dat we ze vaker vervangen. Daarnaast brengen we ongeveer een derde van onze 24 uur per dag door op ons hoofdkussen en is het een belangrijke factor voor onze gezondheid.

Soorten kussens

Een goed hoofdkussen kan bijdragen aan een betere nachtrust, waardoor we meer energie hebben om de dag door te komen. Slaapproblemen kunnen op langere termijn zelfs leiden tot ernstige lichamelijke klachten. Een goed hoofdkussen moet dan ook niet worden onderschat. Elke soort slaper heeft behoefte aan andere steun. Zo heeft een zijslaper een hoger hoofdkussen nodig dan een buikslaper en hebben mensen met allergieën vaak meer aan een kussen met een polyester vezel dan een dierlijke vezel.

Levensduur van een hoofdkussen

Als je moeite hebt met vervangen ben je niet de enige. Vaak hebben we er simpelweg geen zicht op. Een tandenborstel bijvoorbeeld moet elk jaar vier keer vervangen worden. Een matras gaat ongeveer tien jaar mee (afhankelijk van de kwaliteit) en een hoofdkussen van minimale kwaliteit moet ongeveer twee keer per jaar vervangen worden! Hoofdkussens met een hoge kwaliteit blijven gemiddeld twee jaar een goede steun ’s nachts. Je kunt zelf ook testen wanneer je hoofdkussen aan vervanging toe is. Vouw je kussen dubbel en leg er een schoen bovenop. Als het kussen niet terugveert is het kussen toe aan vervanging.

Sneller vervangen

Kijk ook naar het uiterlijk van het kussen. Zitten er bijvoorbeeld gele zweetvlekken op het kussen of andere vlekken die er niet uitgaan in de was? Dan moet je ook misschien overwegen om een nieuwe aan te schaffen. Hoofdkussens kunnen ook huisstofmijt bevatten en zijn een bron van huidschilfers. Als je hier gevoelig voor bent kun je het beste je hoofdkussen vaker wassen of sneller vervangen door een nieuwe.

Stress? Slaap op een stevig hoofdkussen

Nog een laatste tip: slaap in het begin van de week (bij minder stress) op een zachter hoofdkussen en slaap op donderdag en vrijdagnacht bijvoorbeeld op een steviger kussen. De stress zorgt er namelijk voor dat je hoofd meer steun nodig heeft ’s nachts.

 

 

Comments are closed.