Meer wist-je-datjes over slapen

Slapen en wist-je-datjes: twee dingen waar we nooit genoeg van kunnen krijgen. Of toch wel? Uitslapen is volgens dit artikel namelijk helemaal niet zo goed voor je gezondheid. Wist je dat al of sliep jij – voor het lezen van dit wist-je-datje – altijd uit? En wist je dat daglicht belangrijk is om ‘s avonds goed te kunnen slapen? Dit en andere – leuke en vooral handige – wist-je-datjes lees je hier!

#1 Wist je dat de kans op overgewicht groter is bij slaaptekort?

Het leven van vrijwel iedereen staat tegenwoordig in het teken van gezond eten en voldoende sporten. Overgewicht past duidelijk niet binnen deze gezonde levensstijl. Om die reden kun je beter op tijd in bed kruipen in plaats van ‘s avonds laat nog een ronde hardlopen als je eigenlijk al moe bent. Een te kort aan slaap vergroot namelijk de kans op overgewicht. Dit komt omdat een te kort aan slaap tot een verstoorde stofwisseling leidt. Ook zorgt het voor een onbalans tussen de hormonen leptine en greline, waardoor je zin krijgt in snacks zoals snoep en chips.

#2 Wist je dat daglicht slaap bevordert?

Het klinkt nu misschien een beetje gek, maar daglicht bevordert de slaap. Uiteraard is het de bedoeling dat je overdag bloot wordt gesteld aan voldoende licht en niet in de avond voordat je gaat slapen. Dat wordt niet meer voor het slapen netflixen en whatsappen, want ja dat is ook licht. Door voldoende licht overdag maakt je lichaam in de avond voldoende van het slaaphormoon melatonine aan. Dit bevordert de slaap.

#3 Wist je dat schaapjes tellen niet zo goed werkt?

Het oudste slaapadvies op aarde is wellicht het schaapjes tellen. Dat dit advies niet werkt is inmiddels bewezen. De waarheid is dat schaapjes tellen je juist uit je slaap houdt. In plaats van schaapjes tellen kun je beter wegdromen naar een ontspannende locatie zoals het strand of een stromend beekje. Dit is getest bij proefpersonen en het meest effectief gebleken. Het beste slaapadvies krijg je echter bij Slaaploods, een specialist op het gebied van slapen.

#4 Wist je dat ‘s nachts Facebooken zorgt voor leer- en concentratieproblemen?

Wie zich overdag goed wilt concentreren of hard wilt studeren voor de aankomende tentamens doet er goed aan om ‘s nachts alle elektrische apparaten zoals telefoon en tablet weg te doen. Onderzocht is namelijk dat het versturen van berichten zorgt voor leer- en concentratieproblemen.

Wist jij deze wist-je-datjes?

Comments are closed.