Opgeblazen gevoel

We kennen het gevoel allemaal wanneer we teveel hebben gegeten. De overvolle buik en het opgeblazen gevoel in de buik is voor de meeste mensen niet prettig om last van te hebben. Toch zijn er ook veel mensen die hier last van hebben ondanks dat je niet teveel hebt gegeten. Ongeveer 20 procent, oftewel 1 op de 5 mensen heeft hier wel eens last van. Daarbij gaat het vaak voornamelijk om vrouwen bij wie dit voorkomt. Vrouwen denken er vaak aan dat het om een zwangerschap gaat. Echter is dit in slechts enkele gevallen het geval. In dit artikel lees je hoe het kan dat je een opgezet of opgeblazen gevoel in je buik hebt.

Oorzaken van een opgezette buik

Het gevoel van een opgezette buik kan verschillende oorzaken hebben. Zoals hiervoor gezet is een voor de hand liggende oorzaak dat je teveel hebt gegeten. Heb je dus erg veel gegeten dan weet je wellicht waar het door komt! Dit gaat ook vaak gepaard met te snel eten. Omdat je erg snel eet heeft je lichaam nog geen seintje kunnen geven aan je hersenen dat je vol zit. Daarom heb je nog door kunnen eten ondanks dat je lichaam eigenlijk al voldoende heeft gehad. Daar komt bij kijken dat het kan dat je bij erg snel eten ook lucht naar binnen slikt. Deze lucht hoopt zich vervolgens op in de darmen en kan je een opgeblazen gevoel geven. Dit gebeurt niet alleen bij het eten, maar kan ook zijn wanneer je rookt, veel last hebt van stress of bij frisdrank. Denk namelijk aan de bubbeltjes die in de frisdrank zitten. Dit is namelijk ook lucht wat je inslikt.

Darmklachten

Er zijn verschillenden symptomen die darmklachten kunnen veroorzaken in je lichaam. Deze worden aangeduid met de term malabsorptie of PSD. Dit staat voor prikkelbaar darm syndroom. Waar het hier om gaat is dat je lichaam, oftewel je darmen sommige voedingsmiddelen niet op de juiste wijze afbreekt, wat er voor kan zorgen dat je dus last krijgt van je darmen. Dit kan gepaard gaan met klachten van een opzette buik of het opgeblazen gevoel in je buik. Heb je dit gevoel? Denk dan eerst goed na waar het aan kan liggen alvorens te denken aan een mogelijke zwangerschap.

Comments are closed.