Opgezwolle benen in het vliegtuig

Een reis van een aantal uren in een vliegtuig, auto, bus of trein geeft een verhoogde kans op trombose. Met name vrouwen die de pil slikken, mensen met overgewicht, mensen die een genetische aanleg hebben voor het klonteren van bloed of mensen met een afwijkende lengte hebben een verhoogde kans. Trombose kan op verschillende manier ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de bloeddoorstroom wordt belemmerd of doordat het zuurstofgehalte van de lucht lager is. Trombose noemen ze ook wel het ‘economy class syndroom’, mede omdat in deze klasse in het vliegtuig de beenruimte vrij beperkt is, net zoals de mogelijkheden om te bewegen.

Bloedstolsels: het risico van een verminderde bloeddoorstroom

Toch zijn er een aantal zaken waarmee je het risico op trombose kunt verkleinen. Als de bloeddoorstroom wordt belemmerd kan dit namelijk een aantal oorzaken hebben. Het kan komen doordat men een lange tijd stil zit of door het dragen van te strakke kleding en schoenen. Door de verstoorde bloeddoorstroom stroomt het bloed langzamer dan normaal, dit geeft een grotere kans op stolsels in het bloed. Probeer daarom altijd toch enigszins te bewegen, vooral de voeten, kuitspieren en armen. Draag geen knellende kleding, trek reiskousen aan. Zeker een vliegreis van langer dan vijf uur geeft extra risico, mede ook omdat het zuurstofgehalte van de lucht in het vliegtuig lager is. Dit, in combinatie met het langdurig zitten in een vliegtuigstoel kan er toe leiden dat het bloed sneller stolt. Veel drinken, maar liever geen koffie of alcohol, is ook verstandig.

Wat doen reiskousen?

Reissokken of reiskousen hebben een verscheidenheid in compressie bij de schacht van de sok of kousen. Hierdoor zijn reiskousen ideaal om te dragen tijden lange vluchten of autoritten. De kousen of sokken met de drukpunten in de schacht helpen mee om vermoeide voeten of gezwollen voeten te voorkomen. Daarbij zorgen ze voor een betere doorbloeding.

Comments are closed.