Revolutionaire ontwikkeling in bloeddonatie

In Amsterdam-West is een raffinaderij gevestigd waar menselijk bloedplasma gekraakt wordt. Donorbloed om precies te zijn. Het donorbloed wordt namelijk niet meer rechtstreeks overgebracht op de patiënt, maar wordt eerst gesplitst en daarna weer opnieuw in elkaar gezet. Op deze manier kan de bloedbank een verkeersslachtoffer een ander bloedproduct geven dan aan iemand met bijvoorbeeld brandwonden. Ook aan deze raffinaderij hangen strenge regels omtrent hygiëne. Een deel van de productie zal daarom plaatsvinden in een clean room.

Het proces

Het proces levert uiteindelijk verschillende producten op. Een product bestaat uit bloed van misschien wel duizenden donoren. Het donorbloed komt binnen in halve literzakken. Dit bloed wordt binnen 24 uur nadat het bloed is afgenomen gecentrifugeerd. Het bloed wordt daardoor in drie fracties gescheiden: onderin zitten de zware rode bloedcellen, daarboven zit een laagje bloedplaatjes en witte bloedcellen (ook wel buffy coat) en helemaal bovenin zit het bloedplasma. Het zakje met bloed gaat in een speciale pers. Uit het slangetje bovenin kan het bloedplasma worden opgevangen en uit het slangetje onderin kunnen de zware rode bloedcellen worden opgevangen.

Voordelen

Het voordeel van het scheiden van het bloed is dat het beter bewaard kan worden voor bepaalde toepassingen. Wanneer je het bloedplasma invriest, blijft het jaren goed. De rode bloedcellen zijn wat minder lang houdbaar. Deze zijn 35 dagen goed te houden in de koelkast. Bloedplaatjes kunnen slechts zeven dagen bewaard worden op kamertemperatuur. De patiënt krijgt door het scheiden van het bloed precies wat hij nodig heeft. Daarnaast kunnen er met één donatie meerdere patiënten geholpen worden.

Bewaarproces van het bloed

Elk zakje met donorbloed heeft een unieke barcode. Door deze barcode kan later herleid worden in welk product dit bloed is verwerkt. Wanneer uit een test blijkt dat er een infectie of iets dergelijks in het bloed zit, hoeft alleen dat product vernietigd te worden.

Comments are closed.