Teveel slapen werkt averechts

We slapen liever te lang dan te kort. Te kort slapen breekt ons op en prijzen onszelf gelukkig als we eens lekker kunnen uitslapen. Prima natuurlijk, maar het moet niet teveel worden. Teveel slapen werkt namelijk averechts en kan ervoor zorgen dat we oververmoeid raken. Eigenlijk net als bij te kort slapen. Hoe zit het precies? We vertellen je graag meer.

Een averechts effect

Net als tekort slapen is ook teveel slapen schadelijk en kan het negatieve consequenties meebrengen voor het lichaam en andere kwesties zoals het humeur en de productiviteit. De kwaliteit van het slapen is minstens net zo belangrijk. Kwaliteit boven kwantiteit gaat ook voor slapen goed op. Het gaat om de diepe slaap, waarbij voor de meeste mensen tussen 6 en 9 uur volstaat. We zijn allemaal anders, dus er is geen eenduidige lijn te trekken, maar meer dan 9 uur moet het niet worden. Bij langer dan 9 uur en nog steeds het gevoel van slaapproblemen is het belangrijk om jezelf voor te leggen dat het tijd wordt voor een verandering. El welnu.

Afgelopen met het negatieve slaappatroon

Alcohol gebruik heeft zoals bekend een negatief effect. Vooral voor het slapen gaan. Bij het nuttigen van een overmatige hoeveelheid alcohol kom je namelijk wel snel in slaap, maar niet tot die broodnodige diepe slaap. Vermijd daarom alcohol, net zoals het drinken van cafeïne. Een zware maag helpt ook niet, terwijl warme melk en bananen dit juist wel doen. Zorg daarnaast voor een vast ritme, door rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Laat die mobiel vooral liggen en pak er een boek bij om je geest even te laten rusten. Lukt het opstaan door het veranderde tijdstip niet? Probeer om jezelf te dwingen en toch op te staan.

De omgeving

De slaapkamer is ook van groot belang. Het beperkt zich niet alleen tot het bed, maar gaat ook tot de hoeveelheid licht en de ventilatie. Ook moet het koel zijn in de slaapkamer. Wat betreft het bed zelf geldt een comfortabele boxspring en matras als belangrijkste richtlijnen. Een dekbed die lekker aanvoelt aan de huid is eveneens belangrijk. Probeer voor jezelf nu om alle bovenstaande punten te implementeren in een vast slaappatroon. Begin meteen en houd vol. Binnen korte tijd zul jij je weer uitgerust voelen. Voel je jezelf toch nog steeds oververmoeid? Schroom dan niet om ook advies in te winnen bij je dokter.

» Wil jij gericht worden geadviseerd over de slaapomgeving? De boxspring deskundigen van Boxspringfabriek helpen je graag verder.

Comments are closed.