Tips om beter te slapen

Sommige mensen vallen elke avond moeiteloos in slaap, terwijl anderen elke avond het gevecht aangaan om in slaap te kunnen vallen. Slaapproblemen zijn ontzettend vervelend en kunnen het dagelijks leven belasten met vermoeidheid. Wanneer iemand een langere tijd slecht slaapt kunnen er stappen ondernomen worden door de huisarts. Denk hierbij aan slaappillen, echter is een slaappil niet de oplossing voor een langere tijd. Lees daarom de tips hier om je te helpen beter te ‘leren’ slapen.

Zorg voor een slaapritme

Iedereen heeft een biologische klok, maar bij de één werkt hij misschien wat beter dan bij de ander. Feit is dat deze biologische klok er bij iedereen voor zorgt dat je moe wordt en dat je wilt gaan slapen. Het kan zo zijn dat jouw klok geen ritme heeft, daarom is het belangrijk om zelf voor een duidelijk ritme te gaan zorgen. Zorg ervoor dat je elke dag op een vast tijdstip naar bed gaat en kom er ook elke ochtend op een vast tijdstip uit. Na verloop van tijd is je lichaam hieraan gewend en zul je merken dat je beter kunt slapen.

Zorg voor een slaapritueel

Je biologische klok wordt door een vast slaapritme ingesteld, maar je kan dit nog uitbreiden door een vast slaapritueel aan te houden. Je kan je lichaam trainen om moe te worden bij bepaalde rituelen. Kies er bijvoorbeeld voor om elke dag om 22:30 naar boven te gaan, te douchen, tanden te poetsen, naar bed te gaan en een half uur een boek te lezen. Je zult merken dat je lichaam hieraan went.

Laat je hersenen ontspannen

Je lichaam moet ontspannen en dit kun je doen door middel van je hersenen te laten ontspannen. Je kan hiervoor ontspanningsoefeningen doen, maar je kan ook heel simpel een boek lezen in bed of een muziekje luisteren. Televisie kijken in de slaapkamer wordt echter afgeraden omdat dit veel inspanning vergt van de hersenen.

Zorg dat je lichaam rust nodig heeft

Wanneer je lichaam moe is zul je vanzelf beter slapen. Het is dus slim om ervoor te zorgen dat je genoeg beweging hebt op een dag zodat je ‘s avonds ook daadwerkelijk moe bent. Je kunt ervoor kiezen om te gaan sporten, te fietsen naar je werk of wat vaker een wandeling te maken.

Wanneer je lichaam rust nodig heeft zul je vanzelf vermoeider worden en dus ook beter kunnen slapen. Let er wel op dat je juist niet gaat sporten vlak voordat je gaat slapen. Wanneer je actief bezig bent geweest komen er stofjes vrij in je lichaam die ervoor zorgen dat je wakker en alert bent. Dit is natuurlijk niet handig als je wilt gaan slapen.

Omgeving

De laatste tip is om te zorgen voor een fijne omgeving in de slaapkamer. Een goed bed, fijn kussen en lekker dekbed zijn belangrijk om beter te kunnen slapen. Je kunt hiervoor informatie inwinnen bij Altijd Goed Slapen.

Naast goede meubels is het ook belangrijk dat je slaapkamer schoon is en dat er genoeg luchtcirculatie plaatsvindt.

Comments are closed.