Tips voor een goede nachtrust

Slaapgebrek en de gevolgen

Een goede nachtrust is belangrijk voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Door vermoeidheid neemt de concentratie af en raak je sneller geïrriteerd. Ook kan je minder goed nadenken en gebeuren er over het algemeen meer ongelukjes wanneer je te maken hebt met slaaptekort. Mensen die te weinig slapen herstellen lichamelijk ook minder goed. Wonden of breuken genezen langzamer. Een goede nachtrust is dus zeer belangrijk.

 

Zo slaap jij goed

Het modernste probleem van slapeloosheid is de smartphone. Veel mensen maken gebruik van smartphone of tablet terwijl ze in bed liggen. Deze apparaten verspreiden, net als de tv, een blauwe licht dat hetzelfde effect heeft als zonlicht. Hierdoor worden je hersenen gestimuleerd om wakker te worden/ blijven. Ook alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je slaap minder kwalitatief wordt. Overigens is het altijd aan te raden om twee uur voor het slapen gaan niet meer teveel te gaan drinken. Veel drinken heeft als gevolg dat je vaker wakker wordt om te plassen. Een goed dag-en-nachtritme is een belangrijke factor. Ieder dag op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd opstaan.

 

Matras en hoofdkussen

Veel mensen slapen slecht door rugklachten, nekklachten en/of hoofdpijn. Deze klachten kunnen afkomstig zijn van een slecht matras en kussen. Een juiste ondersteuning van de nek en rug is essentieel voor een goede nachtrust. Hierdoor slaap je dieper en krijg je geen last van spieren en gewrichten. Een goed hoofdkussen ondersteunt de nekwervels door de holte tussen schouders en het hoofd op te vullen. De ruggengraat vormt hierdoor een rechte lijn. Een goed hoofdkussen draagt voor 20 procent bij aan een juiste lighouding. Een matras draagt voor 80 procent hieraan bij. Voor een matras kun je onder andere kijken op slaaploods.nl. Er zijn veel verschillende soorten matrassen, maar welke is de beste?

 

Traagschuim matras

Ook een matras moet het lichaam goed ondersteunen. De slaaphouding speelt hier een rol in. De rugligging of de zijligging zijn de twee beste slaaphoudingen. De keuze van een matras lijkt soms moeilijk. Over het algemeen kunnen we stellen dat een traagschuim matras geweldige ligcomfort biedt. Het lichaam wordt overal goed ondersteund en past zich aan de lichaamsvorm of lighouding aan. De lichaamsdelen die door het gewicht wat dieper wegzinken worden optimaal ondersteunt doordat het matras juist op die plaatsen elastischer wordt. Het ventilerend vermogen van een traagschuim matras moet voldoende zijn, waardoor de warmte in het matras niet oploopt. Medisch gekwalificeerd traagschuim heeft een dichtheid van 50 kg/m² en is daarmee van betere kwaliteit.

 

Comments are closed.