Tips voor slaapproblemen

De nieuwe technologie en mobiele apparaten zijn tegenwoordig een grote oorzaak van slaapproblemen. Het aantal mobieltjes, tablets, laptops en televisies is gigantisch en blijft groeien. Er is veel op te doen, het is leuker dan een boek lezen en het is erg verleidelijk om in bed nog even op Facebook of Whatsapp te kijken.

Echter hebben steeds meer mensen last van slaaptekort door het gebruik van deze technologie in bed. Door het felle licht val je moeilijker in slaap en je ligt al snel een half uur met je telefoon in bed. Tegenwoordig zijn er veel middeltjes en matrassen tegen het slechte slapen. De matrassen van Altijd Goed Slapen helpen hier bijvoorbeeld erg goed tegen. Deze slaapproblemen komen vooral voor bij jongeren.

Aantal benodigde uren slaap

Het aantal benodigde uren slaap is bij iedereen anders. De factoren die hierbij een grote spelen zijn je leeftijd, de manier waarop je je dag doorbrengt, je biologisch klok en nog veel meer factoren. Oudere mensen hebben bijvoorbeeld veel minder slaap nodig om goed te functioneren dan jonge volwassenen. Wil je weten hoeveel slaap jij eigenlijk nodig hebt? Dan kun je dit meten door je slaapgedrag in het weekend te controleren. Echter kan dit vrij lastig zijn, gezien je het niet doorhebt dat je in slaap valt.

Er valt dus geen precies aantal uren op te noemen. Je slaapt genoeg als je de dag door scherp, alert en creatief bent. Je kunt proberen eerder naar bed te gaan doordeweeks, om vervolgens te kijken hoe je je voelt. Echter is het niet voor iedereen even gemakkelijk om in slaap te vallen.

Hoe kun je beter slapen?

Er zijn veel manieren om je slaap te verbeteren en het slaapprobleem op te lossen. Slaap is zo belangrijk voor het goed functioneren in het dagelijks leven dat het erg aangeraden wordt om iets aan je slechte nachtrust te doen. Hiervoor kun je de volgende tips gebruiken:

  1. Probeer niet op je bed te werken, zet de televisie uit en luister geen muziek. Je hersenen hebben namelijk rust nodig en op je bed moet je enkel slapen.
  2. Zet al je elektronische apparaten één uur voor je gaat slapen uit. Deze apparaten veroorzaken namelijk veel onrust in je hoofd. Dit wordt veroorzaakt door het felle licht en de drukke beelden. Een apparaat dat je nachtrust niet verstoord is een e-reader. Lezen wordt dus aangeraden, maar dat is natuurlijk nog steeds het beste uit een ouderwets boek.
  3. Zorg voor een stabiel slaapritme. Als je doordeweeks om 10 uur gaat slapen terwijl je in het weekend pas om 4 uur een kijkje in de richting van je bed neemt is dit erg slecht voor je hersenen. Daarom wordt het aangeraden om een tijdje op een vast tijdstip naar bed te gaan.
  4. Een beetje beweging kan helpen om beter in slaap te komen. Snelwandelen, yoga en joggen helpen erg goed. Deze sporten helpen trouwens ook goed tegen depressie en angsten, wat ook grote oorzaken van slaapproblemen zijn. Echter kan te heftig sporten en te laat op de avond sporten juist tegengesteld werken.
  5. Een schoon bed, passende lakens en een goed matras werken ook goed bij het in het slaap vallen. Daarnaast is het ook slim om al het licht en geluid te dimmen.
  6. Let goed op wat je eet en gebruikt. Cafeïne, alcohol, nicotine en gekruid eten zijn erg slecht voor het slapen. Vooral in de drie tot vier uur voordat je gaat slapen. Daarnaast is te veel en te vet eten voor het slapen gaan ook erg slecht. Hierdoor gaat je maag namelijk hard aan het werk wat veel kracht kost.

Hopelijk kun je met behulp van deze tips al beter slapen. Natuurlijk werkt het niet bij iedereen even goed en slaap je niet van de één op de andere dag goed, maar na een tijdje ga je het verschil goed merken.

Heb je nog steeds slaapproblemen? Dan wordt het aangeraden om een specialist op te zoeken.

Comments are closed.