Toch langs de fysiotherapeut?

Je kent het wel, het gevoel van spierpijn. Na een nacht van slapen word je wakker en voelen je spieren stijf en pijnlijk aan. Dat gevoel heb je dan te danken aan een zeer intensieve training of activiteit die je waarschijnlijk niet vaak hebt uitgevoerd. Maar wat is dit gevoel eigenlijk? Laten we het simpel houden. Je hebt eigenlijk te zwaar getraind voor je lichaam. Maar dit is niet perse fout hoor.

Spierpijn, wat is het?

Naast dat het een erg vervelend gevoel kan zijn dat dagen kan blijven hangen is het een combinatie van diverse factoren. Allereerst zijn je spieren zogezegd beschadigd. Er zijn zeer kleine scheurtjes ontstaan in je spiervezels waardoor er een kleine ontstekingsreactie ontstaat in de spier. Deze zwelt hierdoor op doordat er kleine vochtophopingen en ophopingen van witte bloedcellen. Het gevolg hiervan is dat de spier minder kracht kan leveren en pijn doet bij een inspanning.

Nu je weet wat spierpijn op een fysiologische manier is, is de grote vraag hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt natuurlijk. Als spierpijn er is dan is er weinig meer aan te doen. De spier zal moeten herstellen en dat heeft tijd nodig. Meestal zo’n 24 tot 48 uur na de inspanning is de spierpijn het heftigst. Hierna zal de pijn geleidelijk aan minder worden.

Wel is het mogelijk om de spierpijn te verzachten. Dit doe je door de spieren goed warm te houden met behulp van kleding, een warme douche en een spiermassage. Hierdoor kun je er voor zorgen dat de spierpijn wat aangenamer aanvoelt. Ook is het belangrijk dat je goed blijft eten. Spieren hebben namelijk voedingsstoffen nodig om goed te kunnen herstellen en dan met name eiwitten. Deze zijn te vinden in kwark, het wit van een ei en kipfilet maar ook nog erg veel andere voeding. Op het internet is hier veel over te vinden.

Wat als ik erg veel last blijf houden?

Spierpijn is een signaal dat je spieren overbelast zijn. Dit is helemaal niet erg. Toch kan het zijn dat je je spieren te veel overbelast hebt en dat je hierdoor veel pijn blijft houden. Als je toch te veel last blijft houden is het verstandig om langs de fysiotherapeut in Leiden of bij jou in de buurt, te gaan. Hij of zij kan je dan even goed masseren waardoor de doorbloeding in de spier beter wordt. Dit bevorderd het herstel van de spier. Ook kan de fysiotherapeut je tips en advies geven waardoor je het voor de volgende keer kunt voorkomen. De beste fysiotherapeuten zijn te vinden op BesteBedrijven.nl.

Comments are closed.