Virtual reality bril kan behalve vermaak bieden ook levens redden

De virtual reality bril is het nieuwe speeltje onder de technologie. Steeds meer mensen ontdekken de virtual reality bril en wat je er allemaal mee kan, zodat leesbrillen straks overbodig zijn. Behalve gamen, huizen bekijken en kleren passen kunnen artsen er binnenkort zelfs levens mee redden. In Frankrijk heeft de eerste persoon ter wereld een hersenoperatie gehad terwijl hij de bril droeg.

Lokaliseren van tumor

Hoe redt je een leven met een virtual reality bril? Tijdens een hersenoperatie moet de chirurg de tumor of tumoren lokaliseren. Om dat te doen geeft de chirurg tijdens de operatie weefsel stroomstootjes. De hersenen reageren op deze stroomstootjes en tumorweefsel niet. Zo kan precies worden vastgesteld wat weggehaald moet worden en wat niet, maar daarvoor moet de patiënt wel bij bewustzijn zijn. Onze hersenen sturen elk een bepaald gebied aan, en om ervoor te zorgen dat juist de gebieden die de chirurg moet onderzoeken actief zijn, wordt nu gebruik gemaakt van de virtual reality bril. Met de bril kan de chirurg namelijk precies instellen wat de patiënt ziet waardoor de hersengebieden die hij moet onderzoeken actief worden.

Hersenactiviteit in kaart brengen

Hersenoperaties worden al tien jaar uitgevoerd terwijl de patiënt bij bewustzijn is. Dit is echter de eerste keer dat de patiënt een virtual reality bril op heeft gekregen om de chirurg te ondersteunen in zijn zoektocht naar tumorweefsel. De stroomstootjes van de oude methode werken perfect en veroorzaken geen pijn aangezien de hersenen geen pijn kennen. Toch is de virtual reality bril een ware aanvulling op de manier van opereren. Het helpt de chirurgen namelijk om veel preciezer de tumoren te lokaliseren en te verwijderen.

Franse primeur

De eerste operatie met de virtual reality bril is uitgevoerd in Frankrijk bij een patiënt die door de tumor in zijn hersenen al één oog had verloren. Om het andere oog te sparen moest de tumor zeer precies gelokaliseerd en verwijderd worden en dat is met behulp van de virtual reality bril gelukt.

Comments are closed.