Wat is het grootste verschil tussen EHBO en BHV

Wat doe je als er een ongeluk gebeurt op je werk? Zijn er collega’s die het slachtoffer te hulp schieten? Je werkgever is altijd verplicht een EHBO-koffer te hebben, maar wie kan deze koffer goed gebruiken? Dit kunnen werknemers zijn die een EHBO cursus gevolg hebben, maar ook mensen met een BHV diploma. Wat leer je allemaal in deze cursussen? Wat is dan het verschil tussen EHBO en BHV?

 

EHBO

EHBO staat voor ‘Eerste Hulp Bij Ongelukken’. Met EHBO probeer je verdere lichamelijke schade aan het slachtoffer te voorkomen tot de professionele hulp gearriveerd is. Bij minder erge ongelukken is professionele hulp vaak niet nodig. Je zou een EHBO cursus kunnen volgen om zo de correcte hulp te kunnen bieden. Echter kun je ook als je geen cursus gehad hebt je hulp verlenen. Deze hulp kan bestaan uit bijvoorbeeld het plakken van pleisters, het aanleggen van verband, het aanleggen van een mitella, het toepassen van de stabiele zijligging, reanimeren, professionele hulpdienst inlichten, insectenbeten behandelen en het geruststellen van het slachtoffer.

Bij een EHBO cursus leer je vooral hoe je in welke situatie de juiste hulp moet verlenen, maar ook hoe je moet handelen bij een bewustzijnsverlies. De cursus wordt beëindigd met een examen, waarna je het EHBO diploma kunt behalen. Na iedere twee jaar moet je herhalingslessen volgen, anders verlies je je diploma. De benodigdheid van EHBO is afhankelijk van je werkplek. Vaak is dit niet verplicht, maar BHV daarentegen wel.

 

BHV

BHV is afgekort voor bedrijfshulpverlening. Bedrijfshulpverleners zijn werknemers die actie kunnen ondernemen als er iets gebeurt. Een BHV’er moet meer doen dan een EHBO’er. De BHV’er moet ook brand kunnen blussen, medewerkers kunnen alarmeren en het gebouw kunnen ontruimen. De BHV’ers moeten er samen voor zorgen dat de mensen zo rustig mogelijk blijven tijdens een brand of ontruiming.

Om een BHV’er te mogen worden moet je een BHV cursus gevolg hebben. Het aantal BHV’ers is afhankelijk van het aantal werknemers en de hoeveelheid risico’s. In de meeste gevallen is één BHV’er per tien werknemers voldoende. Als je bedrijf veel risico’s loopt, is dit aantal hoger en moet je naast de basisopleiding een specifieke opleiding volgen. Als je bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen werkt.

Het grote verschil is dus dat het takenpakket van een BHV’er groter is dan dat van een EHBO’er. Als BHV’er ben je echter minder goed opgeleid in EHBO. Als BHV’er krijg je enkel levensreddende hulp. Als EHBO’er krijg je een uitgebreider pakket.

Comments are closed.