Wat moet je weten over de antioxidant quercetin?

Quercetin maakt deel uit van de groep van de zogenaamde flavonoïden. Voor deze stof geldt dat ze in de praktijk niet zelden wordt bestempeld als één van de meest actieve ingrediënten die is terug te vinden in knoflook. Bovendien is het zo dat ze eveneens is terug te vinden in andere voedingswaren. Denk hierbij niet alleen aan kappertjes, maar ook aan koolsoorten evenals aan bessen, druiven, sperziebonen en ga zo maar door. Ook mensen die vaak (rode) thee drinken krijgen automatisch een bepaalde hoeveelheid van deze stof binnen. De inname van voeding met quercetine zorgt er in de praktijk voor dat de aanname van histamine wordt verminderd. Dit betekent onder meer dat ze uitstekend inzetbaar is voor mensen die te maken hebben met allergische reacties. 

Hoe werkt quercetin precies? 

We kunnen in de praktijk stellen dat quercetin een zeer belangrijke bioflavonoïde is. De kans bestaat dat je (tot grote vreugde) wel al eens hebt gehoord dat een glas rode wijn over een positieve uitwerking kan beschikken op zowel het hart als de bloedvaten. Dat is voor een groot deel het gevolg van het feit dat er in een glas rode wijn heel wat bioflavonoïden zijn terug te vinden. Het gaat daarbij dan concreet om de stoffen quercetine en resveratrol. Bovendien geldt voor deze antioxidant ook nog eens dat ze erom bekend staat over een synergetische werking te beschikken met vitamine C. Ook dit is een niet onbelangrijk voordeel waar veel mensen zich door aangetrokken voelen.

Vanaf wanneer je ervaar je pas echt de impact van quercetin?

Het is in de praktijk van belang om er rekening mee te houden dat quercetin geen farmaceutisch medicijn is. In plaats daarvan is het eigenlijk louter een voedingsmiddel. Dat zorgt ervoor dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. Voor het merendeel van de mensen die elke dag beginnen met het innemen van quercetine geldt dat ze de effecten beginnen te ondervinden na ongeveer drie à tien dagen. Dit is echter heel persoonlijk. Het is dus best mogelijk dat jij de effecten vroeger of net een heel stuk later begint te ondervinden. Het is in de praktijk behoorlijk lastig om hier een vaste tijd op te kunnen kleven. 

Op welke voordelen kan je mogelijks rekenen? 

Er zijn verschillende mogelijke voordelen die toegeschreven kunnen worden aan het gebruik van quercetin in de praktijk. In eerste instantie staat ze erom bekend over sterke antioxiderende eigenschappen te beschikken. Concreet betekent dit dat deze stof het immuunsysteem stimuleert en helpt om oxidatieve stress te bestrijden. Dat kan belangrijk zijn, want deze vorm van stress staat erom bekend vroegtijdige veroudering van de cellen te bewerkstelligen en dat willen we uiteraard niet. Daarnaast is het zo dat er eveneens sprake zou zijn van een cardiovasculaire bescherming. Er zijn sterke verbanden vastgesteld tussen de consumptie van voedingsmiddelen die over een niet onaanzienlijke hoeveelheid quercetine beschikken en een afname van de coronaire aandoeningen en beroerten. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat het in de praktijk zonder meer de moeite waard kan zijn om te overwegen om meer quercetine in je voedingspatroon op te gaan nemen. Lees hier meer over quercetine ervaringen.

Comments are closed.