Protest tegen ivoorhandel: doneer je nagels

De handel in ivoor is een van de grootste problemen van deze tijd. Het ivoor van olifanten en neushoorns wordt gebruikt om beeldjes en sieraden van te maken voor mensen die sieraden zat hebben. Daarvoor worden elke dag neushoorns gedood en sterft elk kwartier een olifant voor zijn slagtanden. Om te demonstreren tegen de ivoorhandel is de Global March for Elephants, Rhinos & Lions opgezet. Een wereldwijde demonstratie waaraan iedereen, dus ook de plaatselijke nagel groothandel, aan mee kan doen. Hoe? Door je nagels op te sturen.

Uitstervende diersoorten

Om zelf geen risico te lopen schieten stropers de dieren dood om het ivoor te verzamelen. Zelfs voor het kleinste stompje hoorn wordt een dier afgemaakt. Het ivoor wordt vervolgens verkocht op de zwarte markt, vaak aan Chinezen. Chinezen gebruiken het ivoor nog steeds in traditionele geneesmiddelen, maken er sieraden of woonaccessoires van. De ernst van de situatie is duidelijk: hoe langer Chinezen en andere kopers denken dat het kopen van ivoor geen gevolgen heeft, hoe sneller de dieren uitsterven. De witte neushoorn is met uitsterven bedreigd en het zal niet lang duren voordat de grijze neushoorn dezelfde status krijgt.

Olifantenmars

Voor de Global March for Elephants, Rhinos & Lions worden op 3 oktober wereldwijd diverse manifestaties gehouden. Net als vorig jaar wordt dit jaar in Amsterdam een grote bijeenkomst georganiseerd waarbij de deelnemers vanaf het Centraal Station richting het Rembrandplein lopen. Voor de mensen die er niet bij kunnen zijn maar toch hun steuntje bij willen dragen is er een nagel inzamelingsactie opgezet. De ingezamelde nagels aangeboden aan de ambassades van landen die de ivoorhandel nog steeds geen halt hebben toegeroepen, zoals China en Vietnam. Hopelijk worden deze landen geïnspireerd door de inzamelingsactie en gaan ze vanaf nu nagels gebruiken in hun medicijnen. Hierin zit namelijk dezelfde bouwstof als in ivoor: Keratine.

Doneer je nagels

Wil je ook graag je nagels doneren voor het goede doel? Je kunt ze opsturen naar Dierenpark Amersfoort onder de naam ‘Nagelactie’. Stuur ze in een envelop naar Barchman Wuytierslaan 224,
3819 AC te Amersfoort. Nagels van huisdieren zijn ook welkom.

Comments are closed.