Bodemvondsten

Bodemvondsten, zoals de naam al doet vermoeden speciale vondsten op en in de bodem. Een bijzondere munt gevonden in de duinen, scherven in je eigen tuin, overblijfselen van dieren, het zijn allemaal interessante vondsten, waarbij je fantasie en nieuwsgierigheid opleven. Bodemvondsten staan centraal binnen de archeologie en wekt bij veel mensen hun interesse. Het is de wetenschap die zich hiermee intensief  bezighoudt en steeds meer komt te weten over bepaalde culturen of samenlevingsvormen. Er wordt gezocht naar bodemvondsten en andere (stoffelijke) overblijfselen.

Opmerkelijke bodemvondsten

Op en in de bodem kun je veel spullen tegenkomen. Wat men opmerkelijk of bijzonder vindt, is heel persoonlijk. Voorbeelden van bodemvondsten zijn: bestek, gespen, gewichten, speelgoed, sieraden, knopen en munten. Een munt wordt regelmatig gevonden en is een bijzondere vondst. Je kunt hierbij denken aan de 1688 Rijderschelling Zutphen of de 1730 VOC Duit. Maar ook de 1972 Koningin Juliana 1 Gulden of een Ronson aansteker kunnen heel wat waard zijn! Onder de grond is meer te vinden dan we denken en als je eenmaal bezig bent, dan is het een heerlijke hobby, waarmee je graag je vrije uren doorbrengt.

Bodemvondsten vinden

Ben je ook benieuwd wat er allemaal op de bodem ligt van je eigen tuin? Of wat er in de duinen ligt als je aan zee wandelt? Ook op het strand kun je veel vinden. De meeste mensen gebruiken een metaaldetector. Deze maakt vanzelf geluid als er wat op de bodem ligt, vervolgens moet je op die plek graven. Met een goed schepje kom je heel ver. Graaf rustig, je wilt uiteraard voorkomen dat je vondst wordt beschadigd. Als je de gaten in de grond klein wilt houden, kun je ook een pinpointer gebruiken. Een goede tip waar je kunt zoeken: oude parken. Vermijd tijden dat het er druk is, zodat je rustig kunt zoeken.

Comments are closed.