Is je naaste dement? Deze 4 producten bieden jouw geliefde houvast

Dementie is één van de vervelendste aandoeningen die je naaste kan hebben. Ook al is dementie blijvend, met behulp van een aantal producten, onder andere verkrijgbaar bij hulpmiddelwereld en zorgvoordeelwinkel, maak je het voor jezelf en vooral je naaste een stuk dragelijker. In dit artikel lees je daarom de 5 producten je geliefde houvast biedt.

  • Dementieklok

Een dementieklok is een kalenderkok met uitgebreide, duidelijke functies, waardoor deze type klokken geschikt zijn voor demente mensen. Op een dementieklok lees je bijvoorbeeld af wat voor dagdeel het op dit moment is (denk aan de ochtend, middag en avond). De informatie op deze klok is extra duidelijk aangegeven, waardoor slechtzienden gemakkelijk de tijd kunnen aflezen.

Zeker als je naaste Alzheimer heeft is het aan te raden om structuur te brengen in het leven. Met een dementieklok is de kans groter dat ouderen beter de tijd kunnen inschatten en meer structuur krijgen.

  • Interactieve knuffeldier

Een veelvoorkomende fout is dat je demente mensen gaat tegenspreken. In veel situaties is het goed om in de gesprekken mee te bewegen.

Zeker als je naaste in het verleden een huisdier heeft gehad is het aan te raden om een interactieve knuffeldier te kopen. In deze fictieve huisdier zitten ingebouwde sensoren, waardoor het beestje reageert op een beweging.

Het is opvallend om te zien hoe levensecht het knuffeldier is. Wanneer je naaste bijvoorbeeld het beestje aait gaat het knuffeldier zich ontspannen. Wordt het beestje met rust gelaten dan valt hij ‘in slaap’. Bij een streling over zijn rug wordt hij weer wakker!

  • Dementieradio

Muziek speelt bij bijna iedereen wel een belangrijke rol in zijn of haar leven. Daarom is het voor demente mensen goed om te investeren in een dementieradio. Een dementieradio heeft de uitstraling van een oude radio met knoppen die gemakkelijk te bedienen zijn. 

Het instellen van een muziek gaat via de USB-kabel. Op de meeste radio’s is het mogelijk om honderden liedjes te uploaden, maar voor de ouderen is het beter om het bij herkenbare liedjes te blijven.

Met een dementieradio komen de herinneringen weer tot leven. De belangrijkste (emotionele) gebeurtenissen komen weer naar boven die demente mensen vaak nog kunnen herinneren. Dit levert mooie momenten op!

  • Hulpmiddelen in bad

Bij demente ouderen, zeker in een gevorderd stadium, kan het baden en douchen veel problemen opleveren. Het is daarom verstandig om te investeren in veiligheidsattributen, zoals een badrandbeugel.

Dit is een beugel, zodat je naaste veilig in en uit het bad stapt. Deze beugel zit aan het bad bevestigd, waardoor het letterlijk houvast biedt.

Een badwandverkorter voorkomt dat je geliefde een kleinere kans loopt om weg te glijden in het bad. Het bad wordt letterlijk een stukje korter, waardoor de hulpverlener meer controle krijgt over je naaste.

Kleine tips bij het omgaan van dementie

Tot slot lees je hieronder enkele praktische tips bij het omgaan met dementie:

  • Probeer veel informatie in beeld uit te leggen. Beelden uit de oude tijd zijn voor je naaste vaak nog herkenbaar;
  • Communiceer in duidelijke taal. Geef bijvoorbeeld in één zin maar één boodschap aan. Het is verstandig om rustig te praten en af te wachten tot dat je naaste je boodschap hebt begrepen.

Comments are closed.