Vintage gitaren: never getting old

Waarom klinken oude gitaren beter? Zelfs sommige goedkope gitaren veranderen in de loop der jaren in een goed klinkend instrument. Verzamelaars en muzikanten betalen veel geld voor een vintage gitaar, zelfs als hij licht beschadigd is. Het draait grotendeels om de klank. Hoe kan het dat de klank van een gitaar veranderd als hij ouder wordt?

Met liefde verzorgd

Niet elke gitaar klinkt beter met de jaren. De gitaren die nu veertig of vijftig jaar oud zijn, klonken al mooi toen ze gemaakt werden. Daarom werd er goed voor gezorgd. En daarom zijn ze er nu dus nog. Een middelmatige gitaar wordt nooit een gitaar van wereldklasse. Toch klinken de meeste oude gitaren beter dan de moderne gitaren. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste was vroeger de kwaliteit van het hout waarmee gitaren gebouwd werden beter. Beoordelen welk hout geschikt is voor een instrument is een vak apart, waar tegenwoordig nog maar weinig tijd voor wordt genomen. Ook werden de gitaren vroeger met de hand nog helemaal afgewerkt, zodat de best mogelijke klank uit de gitaar naar boven kwam. Bovendien absorbeert een gitaar naarmate deze ouder wordt minder vocht. Het hout wordt droger, lichter en stijver. Daardoor wordt het hout stabieler en krijgt uiteindelijk een betere klank.

Met liefde bespeeld

Als akoestische gitarist ben je vast bekend met het fenomeen dat nieuwe gitaren beter klinken als ze ingespeeld zijn. Het geluid wordt steeds beter als je er regelmatig op speelt. Veel vintage gitaren zijn vaak en met liefde bespeeld, waardoor ze een prachtige toon gekregen hebben. Ze zijn eigenlijk pas tot volle wasdom gekomen nu ze op leeftijd zijn. Ze waren op jonge leeftijd al goed, nu zijn het pareltjes. Heb je geen zin om te wachten tot jouw gitaar ook vijftig jaar oud is? Of ben je gewoon nieuwsgierig geworden? Kijk eens naar eenĀ vintage gitaar.

Comments are closed.