Waarom moet een piano gestemd worden?

Waarom moet een piano eigenlijk gestemd worden? En hoe vaak moet een piano gestemd worden? Bekende vragen van piano eigenaren. Een piano moet namelijk minimaal één keer per jaar gestemd worden. Dit kun je laten doen door een professionele piano stemmer. Maar waarom is het zo belangrijk dat een piano regelmatig gestemd wordt? Je leest het hier!

Waardoor ontstemt een piano?

Een piano ontstemt meestal door een verandering in de luchtvochtigheid. Door de luchtvochtigheid krimpt of zet de klankbodem uit. Via de kam hebben de snaren van de piano direct contact met de klankbodem. Wanneer deze krimpt of uitzet heeft dat dus een effect op de spanning van de snaren, en daarmee ook op de stemming. Ontstemming door luchtvochtigheid komt vooral voor tijdens wisseling van de seizoenen.

Luchtvochtigheid is niet het enige dat invloed op de stemming kan hebben. De stemming kan namelijk ook aangetast worden als iemand heel hard op de toetsen slaat. De stempennen zullen hierdoor iets verdraaien, waardoor de toon van de snaar anders wordt. Een goede piano stemmer zal dit proberen te voorkomen door tijdens het stemmen de stempennen goed vast te zetten. Verder kan een piano ontstemmen wanneer er beschadiging aan het instrument is, zoals een gescheurde klankbodem of een gescheurd stemblok.

Hoe vaak moet een piano gestemd worden?

Over het algemeen moet een piano twee tot drie keer per jaar gestemd worden. Dat geeft namelijk de beste garantie dat de piano het hele jaar op de juiste stemming blijft. Wanneer de piano maar één keer per jaar gestemd wordt, dan zijn de verschillen tussen ontstemming en stemming vaak erg groot. De snaren moeten tijdens het stemmen namelijk meer gerekt worden, waardoor de piano na het stemmen minder stabiel is en weer sneller ontstemt.

Het grootste deel van de mensen vindt piano spelen fijner wanneer deze niet vals klinkt en lang op stemming blijft. Het daadwerkelijke aantal stemmingen per jaar hangt af van de snelheid waarmee de piano ontstemt en hoe frequent erop gespeeld wordt.

Comments are closed.