10 tips voor het kweken van tomaten

Tomaten kweken is niet moeilijk! Tomaten zijn fris, gezond en erg lekker. Tomaten kunnen goed gebruikt worden in allerlei salades, soepen, sauzen, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon lekker uit de hand eten. Het is dan ook goed te begrijpen waarom veel tuinliefhebbers ook zelf tomaten willen kweken. Je hebt wat dat betreft de keuze uit verschillende tomatenrassen. Waar moet je bij de teelt zoal op letten?

  1. Je kunt tomaten het best al in maart of april in potten zaaien. Je plaatst deze potten lekker in de zon, bijvoorbeeld op de vensterbank.
  2. Worden de plantjes groter, dan kun je de plantjes overzetten in een eigen pot. Wil je de planten buiten zetten, dan kun je dat het beste vanaf half mei doen, als de kans op nachtvorst niet zo groot meer is.
  3. Tomaten groeien flink en dat doen ze het best op goede en vruchtbare potgrond of compost. Gebruik niet teveel meststoffen, de hoeveelheid stikstof hierin kan tot de plantenziekte neusrot leiden.
  4. Als je de plantjes buiten zet, zet ze dan eerst een aantal dagen beschut neer, voor ze hun definitieve plek in de moestuin krijgen. Hierdoor hard je de plantjes af.
  5. Tomaten zet je altijd op een zo zonnig mogelijk plekje neer. Tomaten rijpen beter in het zonlicht.
  6. Is er toch kans op nachtvorst? Dek dan de planten af om vorstschade te voorkomen.
  7. Zorg dat de plant zijn volle aandacht op de tomaten kan richten, door een teveel aan zijscheuten weg te halen. Je knipt hiervoor de uitlopers in de bladoksels weg. Dit noemen we ‘dieven’.
  8. Overtollig en oud blad kun je weghalen. In het najaar kan ook de top uit de planten worden weggehaald, waardoor de laatste trossen tomaten ook goed kunnen afrijpen.
  9. Kweek je tomaten in een kas in je moestuin, let er dan op dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt om beschadigingen te voorkomen.
  10. Tomaten eet je alleen als ze rijp zijn, onrijpe tomaten zijn nog giftig en veroorzaken bij consumptie allerlei lichamelijke ongemakken.

Comments are closed.