Cirkelzaagbladen en hun eigenschappen

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten cirkelzaagbladen te koop met allemaal verschillende eigenschappen. Het ene cirkelzaagblad is het andere niet en daarom zal er in dit artikel aandacht worden gegeven aan de eigenschappen die cirkelzaagbladen  kunnen hebben. Om antwoord te kunnen geven op de vraag: ‘Welk cirkelzaagblad is geschikt voor mijn cirkelzaagmachine en waarom?’ Geven we hieronder de belangrijkste eigenschappen van een zaagblad.

Aantal zaagtanden

Het aantal zaagtanden is èèn van de belangrijkste eigenschappen, omdat het aantal zaagtanden iets zegt over de zaagsnede die wordt gemaakt. Wil je een grove zaagsnede of juist een fijne zaagsnede. Misschien wil je wel snel en niet precies werken of juist netjes wat enige tijd mag kosten. Hieronder een vergelijking tussen veel en weinig zaagtanden. Daarnaast hebben beide ook weer voor- en nadelen.

Veel zaagtanden: veel zaagtanden maken een zaagblad duurder, een voordeel is wel dat men een erg mooie zaagsnede kan maken zonder splinters. Dit gaat dan wel weer ten koste van de snelheid waarmee er door materiaal kan worden gezaagd.

Weinig zaagtanden: weinig zaagtanden maken een zaagblad goedkoop en zorgen voor het snel doorzagen van hout alleen de afwerking is wel grover.

Diameter asgat

Naast dat veel cirkelzaagbladen qua zaagtanden hetzelfde zijn  is de asgat diameter ook belangrijk. Het zou toch jammer zijn als u de aankoop heeft gedaan van verschillende cirkelzaagbladen en er later achter komt dat de asgat diameter niet overeenkomt. Kijk daarom altijd naar de eigenschappen van uw cirkelzaag bij de aankoop van nieuwe zaagbladen.

Diameter zaagblad

Cirkelzaagbladen zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende varianten qua diameters. Dit is van belang wanneer het materiaal wat gezaagd moet worden een bepaalde doorsnede heeft.  Koop in dat geval een zaagblad met een redelijke grote diameter. Ook komt hier weer naar voren dat elke cirkelzaag een maximale diameter aan kan, let hier dan ook zeker op. Het vermogen speelt ook een rol, omdat een groter cirkelzaagblad meer weerstand heeft dan een kleiner zaagblad.

Comments are closed.