De invloed van verlichting

Het is weer winter, dus het is vroeg donker en pas laat weer licht. Tijdens deze donkere maanden is goede verlichting een belangrijk onderdeel van je interieur. Licht heeft invloed op kleuren, sfeer en de ruimtewerking van een huis. Verlichting wordt vaak maar “erbij” gedaan, terwijl dit beter de basis van de inrichting kan zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen of de woning opnieuw gaat inrichten is het handig om eerst een plattegrond te maken van de woning. Zo kun je zien waar je het meeste licht nodig hebt en waar de stopcontacten moeten komen.

3 soorten verlichting

Wanneer je een verlichtingsplan wilt gaan maken is het handig om verlichting te verdelen in 3 soorten. Accentverlichting, diffuus licht en daglicht.

 

Accentverlichting

Onder accentverlichting wordt het licht wat het mogelijk maakt om een boek te lezen verstaan. Het licht wordt direct door je ogen opgevangen en is ideaal voor het lezen van een boek, je werkplek of om een schilderij mee te verlichten.

Er is ook basis- of sfeerverlichting, deze lichtbron schijnt niet direct in je ogen maar vloeren, wanden en plafonds worden als reflecterende oppervlakken gebruikt.

 

Diffuus licht

Diffuus licht is het licht wat naar alle kanten verspreid wordt. Deze vorm van verlichting is wat saai, algemeen en gelijkmatig.

 

Daglicht

Overdag wordt een woning verlicht met natuurlijk licht. Je zult zien dat er op elk moment van de dag een andere lichtinval is, het licht in de woning verandert continu. Overdag heb je dus genoeg aan het daglicht, maar ‘s avonds moet de verlichting aan. Je kunt met de verlichting spelen om te wisselen met de sfeer in huis.

 

Licht en kleur

Zonder licht zien we geen kleur. Het licht uit het zuiden is warm en het licht uit net noorden is koud. Warm licht brengt warmte in huis, denk hierbij aan de zon. Je krijgt door daglicht dus verschillende soorten licht binnen, afhankelijk van de lichtinval. Het mooiste is om je verlichting ‘s avonds dezelfde kleuren en warmte uit te laten stralen dan het daglicht.

 

Licht en emotie

Door licht kunnen emoties gecreëerd worden. Zonlicht staat erom bekend dat het mensen vrolijk maakt, kaarslicht is kenmerkend voor een romantisch gevoel. Zo hebben verschillende soorten licht invloed op emoties. Je kunt met kunstlicht ook verschillende emoties creëren. Kies je voor gezellige verlichting of juist voor praktische verlichting? Je zult vanzelf merken hoe sfeerbepalend is. Bij Fagerhult kun je terecht voor allerlei soorten projectverlichting, zij denken daarnaast ook milieubewust met hun verlichting.

TAG: buitenverlichting online vergelijken

Comments are closed.