Drie belangrijke voordelen van een sedumdak

Ongelofelijk veel mensen maken op een zeker ogenblik in hun leven de beslissing om over te gaan tot het realiseren van een zogenaamd sedumdak. In het bijzonder in stedelijke omgevingen kan er worden vastgesteld dat heel wat mensen behoeften hebben aan een beetje meer groen om zich heen. Dat is onder meer mogelijk door het realiseren van een groendak. In het merendeel van de gevallen wordt er tegenwoordig voor gekozen om hiervoor gebruik te maken van zogenaamde sedum vetplanten. Van deze planten is bekend dat ze ongelofelijk sterk zijn waardoor ze ook zijn opgewassen tegen de meer extreme weersomstandigheden. Wil jij ook graag ontdekken wat nu precies de belangrijkste voordelen zijn van sedumdaken? Lees dan vooral snel verder!

1.) Je kan ze ongelofelijk snel realiseren

Eén van de vaakst gehoorde nadelen van een groendak in het verleden had betrekking tot het feit dat je vaak ongelofelijk lang moest wachten voordat ze echt over een mooie uitstraling beschikte. Dat is tegenwoordig niet langer het geval. Je kan er namelijk tegenwoordig voor kiezen om gebruik te maken van zogenaamde sedum cassettes. Het gaat hierbij om kant en klare “bakken” die reeds over sedumplanten beschikken. Eenmaal deze bakken zijn geplaatst beschik je dus meteen over een prachtig ogend en mooi afgewerkt sedumdak. Het eerder aangehaalde nadeel is tegenwoordig dan ook niet langer van toepassing. Dit klinkt bij veel mensen beslist als muziek in de oren. 

2.) Je realiseert een groendak met de sterkst mogelijke planten

Wanneer je een groendak wil realiseren spreekt het voor zich dat je niet verplicht bent om te kijken naar een sedumdak. Toch kan er in de praktijk worden vastgesteld dat veel mensen dit wel degelijk doen. Dat is het gevolg van het feit dat sedumplanten erom bekend staan ongelofelijk sterk te zijn. Ze zijn dan ook prima opgewassen tegen bijvoorbeeld de vaak heftige weersomstandigheden die heersen op het dak van je woning. Het kan hierbij zowel gaan om hitte als om bijvoorbeeld intense neerslag. Voor een sedumdak is het eigenlijk allemaal geen enkel probleem. Dit zorgt ervoor dat je in de praktijk altijd langdurig kan rekenen op een echt prachtig uitziend groendak. 

3.) Met een sedumdak kan je rekenen op alle voordelen die zijn verbonden aan een groendak

Het derde voordeel is eigenlijk een complete reeks van voordelen. We hebben het op deze pagina tot dusver namelijk vooral gehad over de specifieke voordelen van een sedumdak. Echter spreekt het voor zich dat dit nog altijd een soort groendak is. Dat betekent dat je ook nog eens kan rekenen op een hele rits van andere voordelen. Denk wat dit betreft onder meer aan de volgende:

  • Er wordt een interessante beschermlaag gecreëerd voor je dak; 
  • De thermische isolatiewaarde van de woning wordt verbeterd; 
  • Er wordt een meerwaarde gerealiseerd op vlak van geluidsisolatie; 
  • Je creëert een interessante leefomgeving voor stadsvlinders en andere dieren;
  • Je dak levert een belangrijke bijdrage aan het creëren van een gezonde(re) lucht; 

Al deze verschillende voordelen samen zorgen ervoor dat het eigenlijk voor iedereen meer dan de moeite waard kan zijn om te overwegen om een groendak of sedumdak te realiseren. Overtuigd? Ga dan naar de website van TOPGROEN!

Comments are closed.