Een dak voor liefhebbers

Sommige mensen hebben wat geld over en willen dit graag aan iets moois besteden. Zo kun je bijvoorbeeld op de gedachte komen om jouw huis op te sieren. Een van de manieren om een huis mooier te maken is door het dak mooier te maken.  De meeste mensen hebben een simpel pannendak. Het is goedkoop snel en goed genoeg om een dergelijk dak aan te leggen. Pannendaken gaan doorgaans dertig tot honderd jaar mee en hebben weinig tot geen onderhoud nodig.

Er bestaan echter ook hele mooie alternatieve daken die in aanschaf vaker wel iets meer kosten maar die, naast dat ze mooier zijn bijvoorbeeld ook veel beter isoleren.  Denk bijvoorbeeld aan dakbedekking. Als je dakbedekking op je huis legt isoleert dit zo goed dat je bijna niet meer hoeft te stoken. Het is echter wel nodig om elke twee jaar onderhoud te laten komen.

Een ander mooi alternatief is een rietendak. Dit is wel een extra investering maar het maakt je huis een stuk mooier. Het mooie van een rieten dak is dat het riet met het weer mee kleurt. In de zomer ziet riet er daarom lichter uit dan in de winter. Ook isoleert een rietendak beter dan een pannendak waardoor je minder stookkosten kwijt bent en dat is goed voor het milieu.

Rieten dakbedekking gaat ongeveer vijfentwintig tot dertig jaar mee maar dit kan ook vijftig jaar zijn. Het moet daarom iets eerder vervangen worden dan een pannendak. Want pannendaken worden meestal tussen de dertig en de vijftig jaar vervangen. Een rieten dak heeft echter ongeveer elke vijf jaar onderhoud nodig. Daartegenover staan echter de opbrengsten vanwege de afgenomen stookkosten.

Neem alleen een rietendak als je geld over hebt en dit graag aan iets moois wil besteden. Als je een gezin hebt en niet veel geld over dan kun je het beste jouw pannendak houden en het rietendak is voor liefhebbers die er extra voor willen betalen.

 

 

Comments are closed.