Grasmatten leggen

Grondbewerking

Eventueel de oude grasmat verwijderen en afvoeren. Wanneer de grond droog is maak deze dan eerst nat (liefst een dag voor het leggen). De grond bemesten met de juiste meststof voor uw tuin. Wanneer de meststoffen zijn aangebracht de grond omspitten en vervolgens weer vastlopen. Daarna de grond egaliseren. Een goed geëgaliseerde en aangedrukte ondergrond, is de basis voor een mooi grasveld. 

Graszoden leggen

Nadat de grond is geëgaliseerd en weer luchtig (1 á 2 cm) is los geharkt kan begonnen worden met het uitrollen van de graszoden voor het grasmatten leggen. Wanneer de grond droog is, maak deze dan eerst nat. Daarna de zoden uitrollen en goed tegen elkaar aan leggen. De graszoden kunnen met een scherpe schep in de juiste vorm gestoken worden. Wanneer het gazon op de juiste plaats ligt, klop het dan met de achterkant van de schep na of gebruik hiervoor een graszoden wals. Dit om zo een goede verbinding te krijgen tussen uw gazon en de ondergrond. 

Nazorg 

Laat het gazon niet verdrogen. Direct water geven is een pré. Blijf het Gazon nat houden tot ze aan de grond is gehecht. Na 7 á 10 dagen kan het gras voorzichtig gemaaid worden. De geadviseerde maaihoogte is 4 cm. Gedurende de groeiperiode (april tot en met augustus) kan het gazon bemest worden. Voor een mooi grasveld zodanig bemesten dat er tweemaal per week gemaaid dient te worden. 

Mocht het sneeuwen in de winter, laat de sneeuw gewoon liggen. Ga niet met een bezem de sneeuw van het grasveld vegen, dat doet meer kwaad dan goed. Het zorgt ervoor dat het gras kapot kan gaan.

De sneeuw zal het gras alleen maar tegen koude en vorst beschermen, en zorgt voor een soort winterslaap. Nadat de sneeuw weg gedooit is, is het gras klaar voor de lente.

Comments are closed.