Haakse slijper

Een Haakse slijper voor grof slijpwerk

Een haakse slijper dankt zijn naam aan het feit dat het slijpblad haaks op de motor van de machine is bevestigd. De machine wordt vooral gebruikt om zware materialen mee te bewerken, zoals metaal, beton en steen. Een andere naam die je tegen kunt komen is slijptol. Een slijptol wordt vaak gebruikt voor het doorslijpen van metalen, betonijzeren en stenen pijpen.

Slijpschijven

Bij het aanschaffen van een haakse slijper kijk je naar twee onderdelen: de slijpschijven en de motor. Afhankelijk van de slijpklus kies je een slijpschijf. De slijpschijven zijn verwisselbaar, dus je kiest de beste schijf bij de juiste klus. Zo zijn er speciale slijpschijven voor (het afbramen van) metaal, voor steen en voor zeer harde materialen zijn er slijpschijven met Industrieel diamant. Deze bijna onverwoestbare schijf is ontzettend hard. Tot slot kun je oppervlaktes gladschuren en polijsten met een lamellenschuurschijf en een slijpschijf met een staalborstel.

Accu of netstroom

De meeste haakse slijpers zullen een snoer hebben en een stekker om aan te sluiten aan het net. Er zijn echter ook modellen met een accu. Deze geven je meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Een haakse slijper met een snoer heeft doorgaans wat meer vermogen en daarnaast zijn ze doorgaans wat gunstiger geprijsd.

Bron: gereedschapcentrum.nl

Comments are closed.