Het studentenleven kan beginnen

Na het behalen van je havo- of vwo diploma ben je klaar om aan het echte studentenleven te beginnen. Voordat je op jouw nieuwe studentenkamer kan neerploffen op de slaapbank met een biertje, zul je de handen uit de mouwen moeten gaan steken. Dat is niet wat je wilde horen tijdens de zomervakantie, maar die studentenkamer komt niet aanwaaien en ook de meubels komen niet vanzelf op de juiste plek te staan. Je zult websites zoals www.slaaploods.nl moeten gaan afstruinen om een geschikt bed en andere benodigdheden voor jouw kamer te vinden. In dit artikel geef ik je gelukkig al wat tips om de zoektocht naar een studentenkamer te vergemakkelijken.

Op zoek naar een studentenkamer

De eerste stap die aan het begin van het studentleven staat is de zoektocht naar een geschikte studentenkamer. Per stad zijn er grote verschillen in de prijzen van studentenkamers en het gemak waarmee je trotse huurder kan worden van een van deze kamers. Zeker wanneer de stad waar jij gaat studeren bekend staat om lange wachttijden voor studentenkamers is het een slimme zet om op diverse manieren te proberen om ergens een kamer te huren.

Particulier een kamer huren

Een van de mogelijkheden om aan een kamer in jouw studentenstad te komen is door deze particulier te huren. Dit betekent dat je zelf op zoek gaat naar particuliere verhuurders waarbij je een geschikte kamer kunt huren. Het grote voordeel van particulier een studentenkamer huren is de huurbescherming. Door de huurbescherming mag de verhuurder de huur niet opzeggen zonder toestemming van de rechter. Het nadeel van particulier huren is wel dat de prijzen vaak vele malen hoger liggen dan de prijzen van kamers die op een andere manier zijn bemachtigd. Om die reden wordt dan ook vaak aangeraden om via familie, vrienden of kennissen een kamer te vinden. Deel op Facebook een berichtje dat je op zoek bent naar een studentenkamer en gegarandeerd dat jouw sociale kring zich voor jou inzet.

Huren bij een studentenhuisvester

Naast particulier huren kun je ook een kamer huren bij een studentenhuisvester. In bijna elke studentenstad is wel een studentenhuisvester, een woningcorporatie speciaal voor studenten, gevestigd. Huren bij een studentenhuisvester is ideaal voor studenten die snel een kamer nodig hebben. Deze woningcorporatie beschikt namelijk over verschillende flats en studentenpanden waardoor zij vaak snel een kamer voor jou ter beschikking kunnen stellen. Daarnaast kunnen ook studenten die op zoek zijn naar gezelligheid en leuke huisgenoten terecht bij een studentenhuisvester.

Antikraak of kraak huren

Nog een andere optie om een studentenkamer in jouw studentenstad te bemachtigen is door kraak te gaan wonen. Het grote nadeel hiervan is wel dat je niet zeker bent van een zorgeloos studentenleven. Gemeenten zijn namelijk niet blij met krakers, waardoor je altijd het risico loopt om uit je studentenkamer gezet te worden. Een beter optie is dan ook antikraak. Een antikraak pand wordt door de gemeente voor een bepaalde periode aan studenten ter beschikking gesteld voordat het gesloopt wordt. Het voordeel hiervan is dat een antikraak kamer goedkoop is. Daartegenover staat wel dat het niet duidelijk is wanneer je jouw studentenkamer moet verlaten.

Comments are closed.