Hoe moet ik het beslag monteren?

Beslag is niets anders als onderdelen van delen van de woning. Om die delen operationeel te maken, bruikbaar dus, is het beslag nodig. Om een deur open te maken heb je een deurklink nodig. Maar het is ook handig een brievenbus in de voordeur te hebben, en een deurbel om je te laten weten dat er iemand voor de deur staat.

Ook op de deuren binnen het huis kan beslag gemonteerd worden, en niet alleen voor de schoonheid. Een naambordje op de deur van de kamer van je dochter geeft haar misschien net dat gevoel van onafhankelijkheid dat ze zoekt. En ook binnendeuren hebben een klink nodig, liefst eentje met slot.

En wat dacht je van het beslag op de deuren van badkamers en toiletten? Het eenvoudige slotje met “vrij” en “bezet”, hoe moet je dat netjes monteren, en is het wel zo eenvoudig als het lijkt?
Om dat beslag te monteren heb je wel wat handigheid nodig. Begin eerst eens met goed te kijken naar de onderdelen die in de verpakking zitten. Wanneer er een gebruiksaanwijzing of montagehandleiding bij zit is dat nog handiger, een deurklink met slot monteren is niet zo makkelijk als het er, na de klus, uitziet.

Lees voor elk deel van het beslag de gebruiksaanwijzing goed door, en zorg ervoor dat je begrijpt wat er staat. Controleer of alle onderdelen in de verpakkingen zitten, en mocht dat niet het geval zijn, ga dan terug naar de leverancier. Ook een simpel schroefje dat passend gemaakt is voor het beslag kan niet zomaar vervangen worden door een schroefje uit je gereedschapskist. Dat past vast niet en je blijft het dus zien. Deurbeslag heeft meestal twee kanten, binnen en buiten.

Gereedschap

Gereedschap is heel belangrijk voor elke monteur, professioneel, amateur of voor de gelegenheid.
De eerste regel voor het gebruik van gereedschap is zo eenvoudig als het maar kan, gebruik gereedschap alleen maar waar het voor bedoeld is. Het handvat van een schroevendraaier is geen hamer! Dezelfde schroevendraaier is ook niet gemaakt om verf mee te roeren, of om het verfblik te openen.
Bij de montage van beslag op deuren en ramen zijn de schroevendraaiers het belangrijkste gereedschap. Kijk eerst goed welke schroeven geleverd werden en kies dan de juiste schroevendraaier.

En vergeet niet dat een goede rolmaat net zo belangrijk kan zijn. Gebruik altijd rolmaten van hetzelfde merk. Daarmee voorkom je dat er kleine verschillen optreden bij je meetwerk.

Comments are closed.