Je huis ventileren in de winter

In de wintermaanden blijven ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Hierdoor kan vocht en vervuilde lucht het huis niet verlaten. Dit is slecht voor je gezondheid en kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, kortademigheid of zelfs astma. Tijd om je huis eens goed te ventileren!

Wat gebeurt er als je je huis niet ventileert?

In de winterperiode zitten ramen zoveel mogelijk dicht. Je huis blijft weliswaar lekker warm, maar hierdoor kan vocht en stof het huis niet verlaten. Vroeger werd het huis geventileerd doordat lucht kon ontsnappen door kieren of gaten. Maar huizen zijn tegenwoordig bijna te goed geïsoleerd, waardoor lucht blijft hangen. Ventileren is meer dan alleen een raam open zetten; het is belangrijk dat er continu frisse lucht binnenkomt én vervuilde lucht naar buiten gaat.

Als je niet ventileert kun je lichamelijke klachten krijgen. Als een ruimte warm en vochtig is kan er schimmel ontstaan. Dit kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, allergieën of zelfs astma. Daarnaast zorgt de warme, bedompte lucht voor veel huisstofmijt. Stof dat normaal gesproken wordt weggewaaid door een open raam, blijft liggen. Ook dit zorgt voor longklachten en kortademigheid. Door beter te ventileren kun je deze klachten flink verminderen of zelfs voorkomen.

Hoe kun je je huis beter ventileren?

  1. De makkelijkste manier om te ventileren is door een raam open te zetten. Als er hierbij teveel warmte verloren gaat, dan kan je het ventilatierooster boven het raam open laten staan. Deze roosters zijn klein genoeg om frisse lucht door te laten, zonder dat je daarbij veel warmte hoeft in te leveren.
  2. Voorkom teveel vocht in huis. Vooral na het douchen, koken en slapen is het belangrijk om goed te ventileren. De warme, vervuilde lucht moet het huis uit. Zo is het na douchen belangrijk om nog minimaal 20 tot 30 minuten te ventileren. Dan is er minder kans op schimmel en vochtplekken. Laat ook na het koken de afzuigkap nog even aanstaan.
  3. Overweeg een Split airco, zoals de Haier airco die zowel warme en koude lucht levert. Daarnaast kan je ook kiezen voor een Haier airco met luchtzuivering. Zo heb je een heel klimaatbeheersingssysteem in één airco. Met hun A++ energielabel zijn ze energiezuinig en ook een stuk stiller dan reguliere airco’s.
  4. Maak regelmatig de ventilatie schoon. Als er stof blijft zitten, heb je minder profijt van het ventileren. Check daarom maandelijks of de roosters goed schoon zijn en verwijder stof indien nodig.

Comments are closed.