Tijd om je tuin te verbouwen!

Als de eerste lentedagen weer aanbreken, duiken veel mensen de tuin in. En dat is vooral na een lange winter ook wel nodig. Heeft jouw tuin ook veel te verduren gehad in de winter? Misschien wordt het dan tijd om je tuin eens te verbouwen. Maar als je je tuin weer van begin af aan gaat opbouwen en een nieuw uiterlijk wilt geven, dan is één basismateriaal heel belangrijk. En dat is zand. Maar wist je dat er talloze soorten zand bestaan? Niet elke zandsoort is geschikt voor een bepaalde tuinklus of op een bepaalde locatie. Ga je dus zand kopen, dan moet je rekening houden met de klus die je gaat uitvoeren en welke zandsoort hierbij past. We zetten enkele zandsoorten op een rijtje.

Vulzand

vulzand wordt ook wel eens ophoogzand genoemd. Daarmee wordt eigenlijk ook al aangegeven waar dit zand voor gebruikt wordt. Het zand wordt gebruikt onder opritten, straatwerken en voor het ophogen van je tuin, als je bijvoorbeeld met verschillende hoogtes wilt werken. Een eigenschap van vulzand is dat het slecht water kan doorlaten en dat is voor deze projecten juist de bedoeling.

Brekerzand

Als je bestrating hebt gelegd, dan gebruik je brekerzand om over de tegels te strooien en het zand goed in de voegen en naden te vegen. Er ontstaat dan een stevig geheel en je bestrating blijft dan stabiel liggen.

Metselzand

De naam van het zand geeft al aan waar het voor wordt gebruikt. Metselzand wordt gebruikt als je metselmortel wilt aanmaken. Dit is dus niet perse een zandsoort die enkel in de tuin wordt gebruikt, maar ook voor vloeren en muren.

Tuinaarde

Wil je een gazon aanleggen? Maak je mooie borders met planten en bloemen in je tuin? Dan heb je tuinaarde nodig. Tuinaarde is geschikt om planten en bloemen in te zetten en kan gewoon over een oude laag zand worden uitgestrooid. Tuinaarde vormt tevens een goede basis voor het leggen van een gazon. Tevens kan tuinaarde worden gebruikt om de tuin op te hogen.

Compostgrond

Compostgrond lijkt op tuinaarde, maar met het verschil dat er compost doorheen wordt gezeefd. Het beste is compostgrond te gebruiken als een laag over tuinaarde heen. Wanneer je planten enkel in compostgrond zet, loop je het risico dat de planten verbranden. Compost blijft namelijk werken en dit brengt warmte voort.

Comments are closed.