Tips voor het schoonmaken van een houten vloer

Heb je een houten vloer in je woning? Dan vraag je je vast af hoe je deze het beste kunt onderhouden, zodat de vloer lang mooi blijft. In principe is het onderhoud van een houten vloer even simpel als het onderhouden van een coatingvloer, als je je maar houdt aan een aantal simpele regels tijdens het schoonmaken.

Stofzuigen

Over het algemeen is elke stofzuiger geschikt voor het stofvrij maken van houten vloeren. Het is de opzetborstel die de vloer eventueel kan beschadigen. Zorg er dan ook voor dat je geen roterende borstel hebt die de vloer door het rondgaan kan beschadigen. Een ovale of rechthoekige borstel met zachte haren is het beste. Hiermee kun je haren, stof en ander vuil goed uit de kieren van de vloer zuigen.

Schoenen uit alsjeblieft!

Het beste voorzorg middel tegen vuil is om geen schoenen in huis toe te laten. Vraag aan je kinderen en bezoek of ze hun schoenen netjes uitdoen bij de voordeur. Zo heb je geen last van zand op de vloer die de vloer kan beschadigen. Het zand en andere vuiltjes die op de vloer liggen, moet je eigenlijk direct opzuigen. Voordat ze krasjes hebben veroorzaakt op je dure houten vloer.

Laat vlekken niet intrekken

Het bezoek vragen om hun schoenen uit te doen is één, maar om ze daarnaast ook te vragen om niet te knoeien is praktisch onmenselijk. Knoeien hoort er nou eenmaal bij als je bezoek over de vloer krijgt bij een feestje bijvoorbeeld. Het is ook niet erg als de wat op de grond valt, als je het er maar meteen af poetst. Op die manier krijgen de vlekken geen kans om in de vloer te trekken.

Gebruik niet teveel water

Stofzuigen en het verwijderen van vlekken is doorgaans goed genoeg om je houten vloer in goede conditie te houden, maar mocht het toch een keer nodig zijn om er met een dweil overheen te gaan: gebruik dan niet teveel water! Maak ook geen onnodig gebruik van reinigingsmiddelen. Vaak is alleen water al voldoende. Zo niet, gebruik dan een schoonmaakmiddel die speciaal is bedoeld voor het schoonmaken van houten vloeren.

 

Comments are closed.