Vijveronderhoud

Vijveronderhoud in de herfst

De dagen worden kouder,korter en donker. Laat nu uw aandacht voor de vijver niet verslappen. Deze tijd is ook van belang voor uw vijver, u legt de basis al voor de winter en het voorjaar.

 

Waterplanten

De waterplanten zullen vanaf ongeveer oktober niet meer groeien. Draadalg kan echter doorgroeien, grijp daarom tijdig in om in het voorjaar een explosie te voorkomen. Voor de bestrijding van draadalg zijn er verschillende middelen op de markt. Houdt de waterhardheid goed in de gaten, als deze te laag is zullen de waterplanten verslijmen en niet goed groeien. Ook zal de draadalg toenemen omdat deze wel goed groeien in zacht water. Ververs het vijverwater en desnoods verhoogt u de hardheid. Zo bereidt u zich voor om in het voorjaar niet te laat te zijn.

 

Blad en afval verwijderen

Zorg dat er geen blad in uw vijver valt of haal het er op tijd uit voordat het gaat rotten. Als er veel bomen in de buurt staan spant u beter een net boven de vijver. Haal ook de afgestorven delen van de planten weg. Met een vijverstofzuiger kunt u de resten die op de bodem liggen verwijderen. Zo is de vijver schoon en gaat er niets rotten waardoor de waterwaardes verslechteren.

 

Vissen

Als u goudvissen heeft kunt u langzamer minder gaan voeren en geleidelijk stoppen. In de winter hebben goudvissen niet veel nodig en ze vinden altijd wel wat in de vijver.

Heeft u koi, ga dan langzaam over van zomervoer naar wheatgerm. Dit voer is beter verteerbaar en goed bij koudere watertemperaturen. Ook kunt u minder gaan voeren of helemaal stoppen in de wintermaanden. Zorg wel dat u bij een koivijver water blijft verversen en de filter aan laat staan. Bij een tuinvijver kunt u fonteinen en kleine vijverpompen uitzetten zodat deze in de winter niet kunnen bevriezen.

 

 

 

Comments are closed.