Waar komt ‘over de schutting gooien’ vandaan

Iets over de schutting gooien, het is zo’n term die vooral op de kantoorvloer vaak wordt gebruikt. De uitdrukking komt echter ergens anders vandaan. We zijn soms jaloers om iets dat we bij onze buren zien, iets dat we zelf (ook) graag willen hebben. Denk hierbij aan het bekende groene gras. Andersom gooien we graag iets over de schutting waar we zelf van af willen, bijvoorbeeld rotzooi. Op kantoor gaat het vaak om dingen die we niet zelf willen doen. Door ze over de schutting te gooien, zijn wij er vanaf. De ander moet maar zien wat hij er mee doet.

Schuttingen zijn er in allerlei soorten, het is een verzamelnaam voor o.a. (hard)houten schuttingen, betonnen schuttingen, hout beton schuttingen en hekken in allerlei uitvoeringen. Een houten schutting is een erg sterke en duurzame afscheiding van je tuin. Daarnaast biedt hij jou (en de buren) veel privacy. Hardhouten schuttingen zijn duurder dan bijvoorbeeld grenen tuinschermen maar gaan uiteraard ook veel langer mee. Een hardhouten schutting kopen betekent dus dat je langer zorgeloos van je tuin en van je privacy geniet. Bij grenen schuttingen wordt de kans op houtrot wel flink verkleind door ze onder hoge druk te impregneren. Op hardhout krijg je maar liefst 25 jaar fabrieksgarantie. Op grenen schermen is dat 10 jaar.

Waarom een schutting?

Het aantal planken per schutting bepaalt de zichtdichtheid, anders gezegd in hoeverre jouw buren en jij elkaar nog kunnen zien. 21-planks schuttingen hebben de hoogste zichtdichtheid. De hardhouten of grenen planken worden vastgeschroefd aan houten palen. Daarvoor heb je L-beslagen nodig. Afhankelijk van de lengte van de palen gebruik je wel of geen puntpaalhouders, die je van tevoren in de grond slaat. Indien nodig, kan je schuttingen makkelijk op maat zagen. Ze zijn dus altijd passend te maken.

Je kan ook kiezen voor een combinatie van hout en beton. Uiteraard geven betonplaten en betonpalen nog meer stevigheid, omdat er in het gewapende beton staal is verwerkt.

Comments are closed.