Waarop letten bij de aankoop van een sta-op stoel?

Een sta-op stoel wordt gekocht voor hulp bij het opstaan én om extra comfortabel te kunnen zitten. Met name voor dit laatste is het van belang dat de sta-op stoel precies op maat wordt gemaakt. Dit betekent allereerst dat de hoogte van het zitvlak, de rugleuning, de hoofd- en neksteun en de armleggers afgestemd moet zijn op iemands lichaamsbouw. Daarnaast moeten ook bijvoorbeeld de diepte en breedte van het zitvlak kloppen, net als de zithoek. De kwaliteit (en prijs) van een sta-op stoel wordt echter door nog meer factoren bepaald.

Functionaliteiten van een sta-op stoel

Sta-op stoelen worden niet alleen in verschillende maten, maar ook met uiteenlopende mogelijkheden gemaakt. De belangrijkste factor voor de functionaliteiten van een sta-op stoel is het aantal motoren. Heeft de stoel slechts één motor, dan kan deze in slechts twee standen worden gezet. De rugleuning en de steun aan de voeten en benen kunnen dan namelijk niet afzonderlijk van elkaar bewegen. De meeste stoelen met slechts één motor hebben dan ook geen sta-op functie. De stoel is dan vooral bedoeld om ontspannend te kunnen zitten. Stoelen met twee of drie motoren daarentegen bieden wél alle gewenste ondersteuning bij het opstaan. Bij deze stoelen zijn bovendien onderdelen afzonderlijk van elkaar te bewegen, zodat de stoel in tot wel vijf verschillende posities kan worden ingesteld.

Prijs van een sta-op stoel

Naast de kwaliteit van een sta-op stoel is uiteraard ook de prijs van belang. Voor de sta-op stoel prijs is met name het aantal motoren bepalend. Een kwalitatieve stoel met één motor kost minstens 1500 euro. De prijs voor een sta-op stoel van goede kwaliteit met twee motoren begint bij 2500 euro. Naast het aantal motoren wordt de prijs ook bepaald door de materiaalkeuze. Zo kost een sta-op stoel met drie motoren en luxe bekleding minimaal 3500 euro.

Comments are closed.