Waarop letten bij het kopen van een afzuigkap

Waar moet men nu op letten bij het aanschaffen van een afzuigkap? Bedenk van te voren of je kiest voor een motorloze kap of eentje met een motor. Let hierbij goed op de eventuele aanwezigheid van een centraal afzuigsysteem in het huis. Houd tevens rekening met de luchtafvoer in het huis. Hoe minder bochten, des te beter kan de afzuigkap zijn werk doen.

Motor of Motorloos

Veel nieuwbouwwoningen hebben op zichzelf al een goede ventilatiesysteem. In dit geval kun je beter niet voor een afzuigkap met motor kiezen, omdat dit wel eens het ventilatiesysteem kan verstoren. Voor deze woningen zijn er speciale motorloze afzuigkappen ontwikkelt, die op het luchreinigsysteem van huis kunnen worden aangesloten. Het voordeel van een afzuigkap met een motor is dat het apparaat door middel van druktoetsen of schuifregelaars de afzuiging regelen. Let goed op het geluidsniveau van de verschillende afzuigkappen met motor. Bij een open keuken wordt over het algemeen aangeraden om een stillere afzuigkap te nemen dan bij een dichte keuken.

De grootte en het vermogen

Afzuigkappen zijn in verschillende vormen en maten te verkrijgen. Houdt echter in ieder geval rekening mee dat de kap op zijn minst even breed moet zijn als de kookplaat. Het vermogen van een afzuigkap wordt in m³/uur uitgedrukt. Er moet vooral worden gelet op de capaciteit van een afzuigkap dat gelijk moet zijn aan de kubieke inhoud van de keuken. Indien je hier niet veel kaas van hebt gegeven, laat je dan eerst van te voren goed informeren alvorens aanschaf.

Kosten afzuigkap

De goedkoopste afzuigkap kun je vinden in de onderbouw- en inbouw modellen. Zo zijn er al afzuigkappen te verkrijgen vanaf 50 euro. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. De luxe schouwmodellen met een trendy design zullen de prijzen ongeveer tussen de 1000-1500 EUR liggen, maar daarvoor kun je prachtige blikvanger in de keuken hebben staan. De eenvoudig afzuigkappen zijn zeer makkelijk zelf te installeren. Houdt er echter ook rekening mee dat voor de luxe modellen een er speciale monteur moet laten komen om het te installeren.

Comments are closed.