Welk glas plaats ik in mijn kozijnen?

Op glas zou je een studie los kunnen laten. De mogelijkheden zijn eindeloos en de verschillende opties zijn ongekend. Daarom is het goed de basisprincipes te kennen voordat je wordt meegesleurd in het wespennest van vaktermen.

Het meest bekende verschil is dat tussen enkel en dubbele beglazing. De afgelopen 30 jaar is het overgrote deel van buitenkozijnen in Nederland voorzien van dubbele beglazing, ook wel ‘thermopane’ genoemd.

Dubbele beglazing staat voor isolatieglas waarbij de ruimte tussen de binnen en de buitenruit de isolatie verzorgt. Tegenwoordig wordt met name gelaagd glas voorgeschreven. Gelaagd glas bezit een folie binnen de ruiten. Mits de ruit schade oploopt zal deze altijd binnen het kozijn blijven staan in plaats van in stukken uit elkaar te vallen. De situatie wordt veiliger waardoor gelaagd glas ook wel bekend staat als veiligheidsglas.

Enkele beglazing vind je nog terug in oude panden en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld stalen binnendeuren. Ook enkele beglazing is in een gelaagde vorm uit te voeren.

De tegenhanger van gelaagd glas is gehard glas. Gehard glas is als een thee glas. Wanneer deze uit je handen glipt kun je het stoffer en blik tevoorschijn halen. Ondanks de mindere beveiliging is gehard glas wel sterker. Zo bezit het de mogelijkheid in het glas te snijden zonder dat breekt. Zo kun je sparingen maken in een ruit, handig voor een eventuele brievenbus of kattenluik.

Enkel en dubbel glas zijn dus beide zowel gelaagd als gehard te verkrijgen. Beide opties hebben zijn voor en nadelen. Voor het plaatsen van glas in kozijnen is gelaagd glas de meest logische keuze. Vergeet niet dat dit slechts een tipje van de sluier betreft in wat de mogelijkheden zijn. Glas is er in allerlei soorten en voor iedere situatie kan een ander glastype het beste van toepassing zijn.

Comments are closed.