Werken in de bouw, een goede keus?

In het jaar 2013 namen de omzet in de bouwsector sterk af, zo’n 5% wel te verstaand. De economische crisis sloeg onverminderd toe. Er werden minder huizen gebouwd omdat er simpelweg minder verkocht werden. Men had minder te besteden en de overheid is op allerlei fronten gaan bezuinigen om het hoofd boven water te kunnen houden. Ditzelfde geldt voor de bouwbedrijven. Veel kleine en middelgrote bedrijven moesten het onderspit delven en gingen te onder. Met een toename in werkelozen tot gevolg. Degene die nog werkgelegenheid hadden zagen hun kans schoon om goedkope arbeiders in de arm te nemen. Maar hoe staat het er anno 2016 voor? Zijn er nog steeds veel werkelozen in de bouwsector?

De bouw anno 2016

In het jaar 2016 ziet het er allemaal een stuk rooskleuriger uit in de bouwsector. De economie is al een flink stuk opgekrabbeld, daarnaast is er ook een toekomstige groei verwacht. De afgelopen tijd werd men afgeraden om een bouwopleiding te volgen, dit is nu echter weer verandert. Er komen steeds meer nieuwbouwprojecten bij en men kiest er nog regelmatig voor om een gebouw te laten renoveren.

Wat voor banen zijn er te vinden?

De bouw is een breed begrip waaronder veel verschillende banen gecategoriseerd worden. Maar welke banen zijn dit nu eigenlijk? Een veel gekozen opleiding is de opleiding tot timmerman. Als timmerman zijnde werk je individueel maar ook in teamverband.Je houdt je voornamelijk met hout bezig en je kunt bij verschillende bedrijven terecht. Van utiliteitsbouw en meubelmakerij tot het bouwen van schepen. Voor ieder is er wat wils te vinden als timmerman zijnde. Om dit vak te beoefenen is wel een diploma benodigd. Bij bouwopleiding Zuid West heb je de keus uit een niveau 2 of 3 opleiding waarna je vaardigheden aansluiten op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Ben je op zoek naar wat meer buitenwerk of heb je simpelweg niet zo veel met hout? Dan is de opleiding tot allround metselaar wellicht wat voor jou. Als metselaar werk je zowel binnen als buiten. Hierbij maak je gebruik van verschillende materialen en zul je te maken krijgen met herstel-, beton-, en lijmwerk. Daarbij zul je leren hoe je verschillende patronen kunt metselen om een kunstwerk te kunnen maken. Ook is het mogelijk om stukadoor te worden. Stukadoors zijn echte vakmensen. Met een oog voor detail. Je leert om te gaan met verschillende technieken waarbij je mooie patronen kunt maken op: muren, plafonds en gevels.


Ben jij iemand die goed met zijn handen kan werken en zit je niet op een kantoorbaan te wachten? Dan is een baan in de bouwsector misschien wel wat voor jou. Weet je nog niet goed wat bij jou zou passen? Lees dan dit artikel eens over de juiste opleiding keuze.

Comments are closed.