Zwart schoonmaken? Liever wit!

Officieel mag het niet maar toch gebeurt het. Maar liefst twee derde van de Nederlandse huishoudelijke hulpen werkt in het zwart. Het klinkt wel verleidelijk aangezien zwart werken geen loonbelasting of sociale premie betalen. Desalniettemin is het toch beter om iemand in dienst te nemen die wit werkt. Een glazenwasser in Tilburg inhuren kan veel voordelen hebben over iemand die niet officieel als glazenwasser staat ingeschreven.

Geen gezeik

Mocht je iemand hebben aangenomen die in het wit werkt dan heb je als het goed is vooraf afspraken gemaakt. Deze staan op papier en wanneer een van beide partijen dit schendt is het in ieder geval aantoonbaar, wat laat zien dat je in je gelijk staat. Wanneer iemand in het zwart werkt moet je het er maar op gokken dat die zijn werk naar behoren doet. En mocht deze persoon het slecht doen dan kan je die wel ontslaan maar je geld zie je nooit meer terug.

Niet verzekerd

Voor de schoonmakers zelf is dit wel van groot belang. Wanneer je zwart werkt ben je niet verzekerd als je ziek bent of geen werk meer hebt. Ook let de overheid (Belastingdienst) goed op bij zwartwerkers. Wordt je betrapt dan heb je een flinke boete aan je neus hangen, dit geldt overigens niet alleen voor werknemer maar ook voor de werkgever aangezien die akkoord is gegaan met het zwart werken.

Gewoon wit werken

Als je een bedrijf laat schoonmaken dat wit werkt dan heb je nergens last van. Mocht je, door wat voor reden dan ook, geen schoonmaker meer nodig hebben dan kan je te allen tijde opzeggen. Hier zit natuurlijk wel een opzegtermijn aan verbonden maar dit zal van korte duur zijn.
Het is sowieso illegaal wanneer je iemand zwart laat werken. Zorg ervoor dat er een overeenkomst gemaakt wordt tussen jou en de werkende partij, dit om problemen en boetes te voorkomen.

Comments are closed.