Tracking met behulp van het IoT

Indien je het woord tracking zegt dan heeft iedereen een bepaalde gedachte bij wat dit inhoud. Op het gebied van IoT (Internet of Things) kan het ‘tracken’ echter meerder betekenissen hebben.

Tracking zoals je denkt

De standaardgedachte die iedereen heeft om dat dit zo algemeen is geworden is het kunnen zien waar een bepaald pakketje is. Diensten zoals Post NL, DHL, DPD, Parcel International etc. hanteren allemaal als dienst naar de eindgebruiker toe de mogelijkheid om inzicht te krijgen naar waar een pakketje is (niet altijd volledige het geval) en hoe laat het pakketje op een bepaalde locatie aanwezig zal zijn.

Achter de schermen is dit een stuk concreter, in feite is voor een dergelijke koerier of nog beter het depot in te zien is waar de pakketen zicht ten alle tijden bevinden.

Tracking is meer dan dit

Tracken in het Engels is een term die heel veel kan betekenen en niets is minder waar als je gaat kijken op hoeveel verschillende vormen er gebruik wordt gemaakt van tracking als het op IoT aankomt. Om een goede schets te geven een aantal praktijkvoorbeelden die een duidelijk onderscheid maken tussen die verschillende vorm van tracken;

Baby-monitoring

het ‘tracken’ gebaseerd op beweging en in sommige gevallen temperatuur wat de situatie is van de baby. De vroegere babyfoon deed het met behulp van geluid maar hedendaagse oplossingen leveren je audio en video terwijl ze op meerdere omgevings parameters de ‘tracking’ toepassen.

Controle op inname medicijnen

Het ‘tracken’ kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van een draadloze chip welke meet hoeveel medicijn (in de vorm van pillen, poeder etc.) er ingenomen wordt. Zo kan een patiënt ten alle tijden een goed beeld krijgen van of hij/zij wel/niet zijn medicijnen voor die dag heeft ingenomen, maar trek dit ook door naar de apotheker welke kan zien of een navulrecept nadert, of het ziekenhuis welke icm andere vormen van persoonlijke health tracking kan inzien hoe een bepaalde dosis medicijn al dan niet helpt.

Controle op persoonlijke gezondheid

Net al even kort aangeraakt maar dat was een concreet voorbeeld gekoppeld aan zorg. Draai het even naar fitness / personal training bijvoorbeeld, waar je met behulp van een smartphone of een wearable (zoals bijvoorbeeld een fitibit) aan de hand van je eigen vitale functies en de omgeving feedback krijgt over je prestaties en of deze al dan niet goed zijn voor je.

Als je nog een stap buiten fitness gaat dan is het zelfs mogelijk voor een tal van zaken om niet meer naar het ziekenhuis te hoeven. Men kan met behulp van de nodige wearable al de nodige zaken afleiden waarvoor je vroeger ter observatie voor in het ziekenhuis zou moeten zijn. Hierdoor wordt je dus niet gekluisterd aan bed en verbeter je dus feitelijk een stukje “quality of life” want wie wil er als dat niet strict noodzakelijk is nu op een ziekenhuisbed liggen? Niemand toch?

Controle op ouderen

Vroeger waren ouderen bij een lelijke val vaak overgeleverd aan zichzelf of een van de omliggende buren als ze deze met een schreeuw om hulp konden bereiken. Hedendaags hebben ouderen die nog wel opzich zelf wonen een draagbare alarm knop, waarmee ze in geval van nood, de hulpdiensten maar ook de direct familie kunnen alarmeren.

Controle op je tuin

Het bijhouden van een tuin zorgt ervoor dat je eens stukje discipline moet hebben aangaande het wateren, onderhouden, maaien etc. Wat als je de groei / ontwikkeling kunt “tracken” en er automatisch acties op kunt baseren. Juist tuinieren kan dan een stuk makkelijker en leuker worden.

Tracking is wat je ervan maakt

Tracking op zichzelf is veel groter dan we denken, dit komt omdat er zoveel andere eigenschappen (parameters) op het gebied van het IoT gecombineerd kunnen worden om zo steeds nieuwe vormen van ‘tracking’ te verwezenlijken. Kortom; tracking is wat je ervan maakt!

Comments are closed.