Verantwoord (nep)bont dragen

Het dragen van bont is niet meer oké, dat is natuurlijk niets nieuws. De stijl van het bont is echter wel nog steeds populair, vandaar dat er tegenwoordig talloze alternatieven zijn. Denk aan fake fur, nep- of imitatiebont. Het dierenleed dat voorafgaat aan echt bont, is namelijk niet meer van deze tijd. Mensen zijn daar niet oké mee, en kiezen liever voor nep bont. Wel graag de mooie uitstraling en warmte van bont behouden? Dat doe je zo!

Wat is bont?

Sinds de jaren ‘80 is ont eigenlijk al niet meer geaccepteerd in Nederland. Er is steeds minder aandacht voor vanuit de modewereld en mensen werden zich steeds bewuster van de schade die het aanbrengt. Kort samengevat, bont van bijvoorbeeld vossenhuid wordt gemaakt door vossen te fokken en daar vervolgens de huid vanaf te halen. Vervolgens wordt deze huid gebruikt in capuchons, kragen of manchetten.

Wat is beter om te dragen?

Fake fur is een vorm van nepbont, waarbij de stof eruit ziet als echt bont. Daarnaast wordt er dezelfde soort warmte afgegeven, dus koud zul je het niet krijgen! Let wel op dat de jas die je koopt, dik genoeg is. Anders bestaat er natuurlijk de kans dat je het koud krijgt. Naast trendy, zijn de jassen met fake fur ook verkrijgbaar in verschillende stijlen. Zo worden er dikke winterjassen gemaakt met het nepbont, zoals parka’s, bomberjacks of korte jacks. Maar waar is fake fur dan eigenlijk van gemaakt? Het antwoord is simpel: synthetische vezels, zoals acryl of polyester. Dus je bent 100% zeker dat het bont niet van dieren is gemaakt.

Hoe onderscheid je nep van echt?

Wanneer je twijfelt of een bontjas echt of nep is, kan je een paar testjes doen om het verschil te ontdekken. Het eerste trucje is voelen. Wrijf de stof tussen je duim en wijsvinger en concentreer je op de stof. Voelt deze stroef en een beetje plakkerig aan? Dan heb je zeker met nep bont te maken! Is het glad en zacht? Dan is het waarschijnlijk echt bont. Even blazen helpt ook, als het bont op een natuurlijke manier uit elkaar gaat, dan is het echt bont. Daarnaast zie je dan de onderlaag! De ondervacht van echt bont is meestal pluizig, zoals bij honden of katten. Er steken ook vaak dikkere haren uit de onderlaag, de onderkant heeft een andere kleur omdat het van echt leer is. Imitatiebont heeft niet zo’n natuurlijk structuur zoals echt bont, de haren zijn wat dikker en er zijn niet echt verschillende soorten haar. Of prik een keer met een speld in het bont! Bij echt bont zal dit stroef gaan, bij nep bont niet. Een gewaagde manier om het te ontdekken? Trek een paar kleine haartjes uit de vacht en leg ze op een asbak. Wanneer je deze aansteekt gebeurt er het volgende. Bij echt bont verschroeien de haren compleet. Bij nep bont? Dan smelt het meer zoals plastic.

Wat draag jij het liefst? En heb je deze winter al een prachtige jas aangeschaft? Zo niet, kijk eens op de website van Style Italy.

Comments are closed.