Citotoets verliest terrein in Limburg

Elke basisschool in Nederland is verplicht hun leerlingen in groep 8 te toetsen door middel van een eindtoets. De centrale eindtoets, oftewel de Cito-toets, is de meest bekende en meest gebruikte toets hiervoor waar op begrijpend lezen in groep 8 wordt getest. Daar lijkt nu echter een einde aan te komen.

Limburg

In Limburg is de Cito-toets al een minder gebruikte eindtoets en ook dit jaar is er vaker gekozen voor een alternatief dan het jaar daarvoor. Maar liefst twee keer zoveel basisscholen in Limburg hebben voor één van de twee alternatieven gekozen. Dat komt neer op 138 van de 364 Limburgse scholen die niet voor de Cito-toets kozen. Vorig schooljaar waren dit er nog maar 61. Er lijkt dus een trend te ontstaan die zich wellicht doorzet, ook in andere delen van Nederland.

Alternatieven

Basisscholen in Nederland kunnen vanaf 2014 zelf kiezen om deel te nemen aan de centrale eindtoets, de Cito-toets, of één van de twee alternatieven hiervoor: de Route8-toets of de IEP-toets. Vanaf dat moment zijn de meeste Nederlandse basisscholen gekozen voor de IEP-toets: een kwart van alle leerlingen die dit jaar de eindtoets hebben gemaakt, oftewel zo’n 45.000 leerlingen van 1750 basisscholen. In Limburg ligt dit percentage wat lager en hebben ‘maar’ 55 scholen de IEP-toets gemaakt, waar dat echter vorig jaar nog maar 11 scholen waren. Ook Irene Fokkens van bureau ICE, het bureau dat de IEP-toets heeft ontwikkeld, ziet de tendens.
Ten slotte kan een basisschool kiezen voor de Route8-toets. Deze toets onderscheidt zich door het adaptieve karakter van de vraagstelling. Dat is namelijk mogelijk, omdat deze toets digitaal gemaakt wordt. Zo kan elke vraag afgestemd worden aan elk specifiek kind. Zo kan een vraag gesteld worden van hoger niveau als de vraag ervoor goed wordt beantwoord en een vraag van lager niveau als de vraag daarvoor foutief wordt beantwoord. Dit trekt sommige scholen enorm aan in deze toets. Een ander voordeel is dat de toets gemaakt kan worden in één ochtend of in delen op verschillende momenten.

Comments are closed.