Eisen voor een gastouder

Houd jij van kinderen en vind jij het heerlijk om de hele dag omringd te zijn door kinderen? Dan is het gastouderschap wellicht wat voor jou. Als gastouder heb je een kleinschalige kinderopvang aan huis. Het beschikt dus over een huiselijke ambiance. Steeds meer ouders kiezen er ook voor om hun kind naar een gastouder te brengen. Hun kind krijgt dan namelijk meer individuele aandacht. Daarnaast is een gastouder vaak goedkoper. Als gastouder moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je wordt dit niet zomaar. Hieronder lees je waar je als gastouder aan moet voldoen.

Hoe word je een gastouder?

Als gastouder moet je over een geschikt en relevant diploma beschikken. Denk hierbij aan een diploma als verpleegkundige of pedagogisch medewerker. Ook kleuterleidster en verzorgende diploma’s voldoen aan de eis. Heb je deze opleiding niet, dan kun je ook een goed gastouderschap of een ervaringscertificaat behalen. Als gastouder moet je weten hoe je moet handelen. Verder moet jij:

  • je inschrijven bij een gastouderbureau;
  • een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) aanvragen;
  • minimaal 18 jaar zijn;
  • en Nederlands praten;

Als gastouder mag je maximaal zes kinderen opvangen. Je mag vijf kinderen onder de vier opvangen, vier kinderen onder de twee en twee kinderen onder de een. Dit moet natuurlijk wel allemaal binnen het aantal van zes vallen. Mocht je eigen kinderen hebben die jonger zijn dan tien jaar, dan worden zij ook meegerekend. Het huis waarin je de kinderen opvangt wordt ook gecontroleerd. Het is belangrijk dat er rust is in huis en dat het hygiënisch en brandveilig is.

EHBO voor kinderen

Een andere harde eis aan gastouders is dat ze over een EHBO voor kinderen diploma moeten beschikken. Een normaal EHBO diploma voldoet hier niet aan. Het lichaam van een kind zit heel anders in elkaar dan dat van een volwassene. Hier moet je dus rekening mee houden. Zodra er iets met het kindje gebeurt, moet je correct kunnen handelen. Want wat doe je als een kind zich verslikt, of bij brandwonden, benauwdheid of koortsstuipen? Het is erg belangrijk dat je weet hoe je hier mee om moet gaan. Eén van de belangrijkste voorwaarden aan een gastouder is dan ook dat je over dit diploma beschikt. Het is tevens wettelijk bepaalt dat gastouders verplicht zijn om dit diploma te halen. Wil jij gastouder worden en heb jij nog geen EHBO voor kinderen? Haal dit diploma dan eerst.

Comments are closed.