Leren via BOL of BBL?

Bezig met het maken van je studiekeuze? Dan heb je vast de termen BOL en BBL wel eens voorbij zien komen. Dit zijn twee verschillende opleidingstrajecten, die bij MBO scholen zoals Bouwopleiding Zuid West worden aangeboden. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg, BBL voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Geen idee wat je moet kiezen? Wij zetten de verschillen voor je uiteen.

School of praktijk?

Een groot verschil tussen beide opleidingstrajecten is de verdeling in tijd die je op school of bij een bedrijf doorbrengt. Bij een BBL opleiding is deze verhouding 80-20, waardoor je gemiddeld vier dagen per week werkt en één dag per week naar school gaat. Je bent dan in loondienst bij een bedrijf, waardoor je een normaal salaris ontvangt. Bij een BOL opleiding is het juist andersom. Daar ben je ongeveer 30% van je tijd bezig in de praktijk, en ga je de andere 70% gewoon naar school. Je loopt dan stages, waardoor je een stagevergoeding kan ontvangen. Dit laatste is wel afhankelijk per bedrijf en niet verplicht.

Overeenkomsten

De overeenkomsten zijn enerzijds hetzelfde, anderzijds totaal anders. Bij een BBL en een BOL opleiding geldt beide dat er drie betrokken partijen zijn, namelijk: jij, het bedrijf en de opleiding. Bij een BBL opleiding ben je in dienst bij een bedrijf. Je krijgt dus salaris, studiekostenvergoeding en valt volledig onder de CAO van het bedrijf waar je werkt. Bij een BOL opleiding is dit niet het geval en krijg je dus ook geen salaris. Vaak is er wel een regeling waardoor je een stage- en reiskostenvergoeding ontvangt. Deze stageperiodes zijn vooraf vastgesteld en moet je volgen. Bij een BBL opleiding ga je een BPV-overeenkomst aan met het bedrijf, dit staat voor Beroeps Praktijk Vorming.

Types leerlingen

Vaak is er een verschil te zien in de types studenten die voor BBL of voor BOL kiezen. Het stereotype BBL leerling is vaak het lekker praktisch aan het werk. Ze werken graag met hun handen, waardoor bouwopleidingen vaak een goede uitkomst bieden. Maar ook jongeren met al meer werkervaring kiezen eerder voor BBL opleiding. Misschien hebben ze een andere MBO opleiding niet afgerond of zijn ze wegens andere redenen gestopt. Een BBL zorgt er dan voor dat ze toch verder kunnen leren, maar ook lekker aan het werk zijn en geld verdienen. De BOL student, kiest vaak voor deze vorm omdat hij/zij nog niet echt haast heeft met het vinden van een baan. Hij/zij vindt leren prima en gaat nog met plezier naar school. Kies vooral waar je jezelf goed bij voelt en dus voor een passende toekomst.

Comments are closed.