Studeren in Växjö

Va wat? Växjö, een stad in Zweden. Een geweldige stad om te studeren. Växjö kun je vergelijken met Groningen. Het is als het ware een groot dorp waar alleen maar studenten wonen. Een soort campus op zich. Een walhalla voor de student. Studenten, studenten en nog meer studenten, dat is wat je er tegen komt. Zoals je waarschijnlijk al verwacht kun je er studeren, maar ook het uitgaansleven is er fantastisch. Studenten van over de hele wereld settelen zich in deze bijna onuitspreekbare stad. Het staad dus garant voor een geweldige studententijd waar je veel verschillende mensen leert kennen. Mensen met al hun eigen tradities, gewoontes en culturen. Na je studie in Växjö ben je heel wat vrienden en leuke bezoekadresjes rijker! Voor een half jaar of jaar verhuizen naar Zweden is dus echt een aanrader!

 

De stad Växjö

Voordat je er heen gaat is het natuurlijk wel zo handig om een aantal dingen over deze stad te weten. De stad is niet heel erg groot en bevindt zich in het zuiden van Zweden. De stad telt ongeveer 55.000 inwoners. Dat Zweden begaan is met de natuur wisten we al. Het is een land met vele landschappen en een prachtige, ongerepte natuur. Dit zie je ook terug in Växjö. De stad wordt ook wel de groenste stad van Europa genoemd. Verhuizen naar Zweden is misschien niet niks, maar je krijgt er veel voor terug. Studeren en feesten in een ontzettend groene omgeving, wie wil dat nou niet?

 

Campus

Als Erasmus student kom je terecht op de campus van de universiteit. Jaarlijks gaan er ongeveer 500 Erasmus studenten naar Växjö. Deze studenten komen uit allerlei hoeken van de wereld. Daarnaast zijn er ook nog ontzettend veel studenten die niet via de Erasmus beurs komen, maar die voor een jaar gaan studeren in deze fascinerende stad. Op de campus zitten zo’n beetje alle studenten van Växjö. Los van alle studenten die in deze stad zijn opgegroeid en nog thuis bij hun ouders wonen. Je kunt je dus voorstellen dat het op de campus een groot feest is. Studentenfeestjes, lekker eten met z’n allen en gezamenlijk studeren tijdens de tentamenperiode. De campus ligt vijftien minuten fietsen van het centrum. Als echte Nederlander is dat dus goed te doen. Het leuke aan de campus is dat je elkaar snel leert kennen. Je hebt daar een supermarkt, een restaurant, een sportcentrum en de bibliotheek. Het is als het ware een leefomgeving, waarin je telkens dezelfde mensen tegen komt. Gemoedelijk én gezellig.

Internationaal en lokaal

De Erasmus vereniging ESN en de vereniging VIS (Växjö international students) slaan de handen ineen en proberen lokale studenten zoveel mogelijk te mixen met internationale studenten. Zo wordt elke internationale student gekoppeld aan een buddy. Je buddy is een Zweedse student die voor jou is uitgekozen op basis van interesses en hobby’s. Hij of zij maakt jou wegwijs door de campus en in het Zweedse studentenleven. De verenigingen organiseren tevens sporttoernooien en leuke uitstapjes naar onder andere Kopenhagen en Rusland. Genoeg te doen dus in Växjö.

 

Stappen

Het  uitgaansleven is natuurlijk belangrijk voor elke student! In Växjö hoef jij niet bang te zijn dat je niet lekker los kunt gaan in de kroeg of club. Er wordt van alles georganiseerd. Op de campus alleen al vind je twee kroegen: de Stallarna en de Sivans. Op dinsdag- en vrijdagavond moet je bij Stallarna zijn en op woensdag- en zaterdagavond zit je bij Sivans goed. Natuurlijk zijn er ook kroegen te vinden in het centrum, maar deze zijn over het algemeen wel wat duurder. Voordeel van de campus is dat je lekker snel thuis bent!

 

Wat te doen in Växjö

De stad zelf is niet heel groot en je kunt er niet heel veel doen. Je kunt echter wel makkelijk met de trein naar Götenborg, Halmstad of Stockholm. Daarnaast is het ook echt een aanrader om naar het noordelijke plaatsje Kiruna te gaan. Je kunt daar het prachtige noorderlicht aanschouwen en een ritje maken op een hondenslee!

 

Comments are closed.