Tips bij het kiezen van een opleiding

Een opleiding kiezen kan ontzettend lastig zijn. Veel studenten maken dan ook de verkeerde keuze en het levert behoorlijk wat keuzestress op. Natuurlijk is het kiezen van een opleiding voor iedereen anders, en is er niet één manier die perfect werkt. Wel zijn er een aantal tips die voor iedereen handig kunnen zijn. En die vertellen we je in deze blog!

Bekijk niet meteen het aanbod, begin bij jezelf

Veel studenten beginnen meteen met het zoeken naar opleidingen, maar dat is niet de ideale volgorde. De kans is namelijk groot dat je zo overweldigd bent met alle studies die je kunt doen, dat dit het alleen maar lastiger maakt. Je begint zonder enige voorbereiding aan je zoektocht, en dat levert weinig op. Misschien vind je zo wel geen een studie die je leuk vindt, of vind je een studie die je juist wel leuk vindt. Dan beslis je alsnog niet op basis daarvan om voor die studie te kiezen, maar je zoekt verder. Voor je het weet zit je vast in je zoektocht en beginnen alle opleidingen op elkaar te lijken. In plaats daarvan kun je beter beginnen bij jezelf. Wat zijn je hobby’s? Welke van je kwaliteiten komen tot uiting in deze hobby’s? Wat vind je zo leuk aan je hobby’s? En welke talenten zet je daarbij in? Zo krijg je een beetje een beeld van jezelf en kun je studies uitsluiten. 

Stel een lijstje met criteria op

Als je een beter beeld hebt van jezelf, wat je leuk vindt en wat je kwaliteiten zijn, kun je een lijstje met criteria gaan opstellen. Zet voor jezelf op een rijtje waar de studie volgens jou aan moet voldoen. Zo kun je veel gerichter aan de slag gaan bij het zoeken naar opleidingen.

Doe voldoende onderzoek

Daarnaast is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen. En dan bedoelen we niet dat het voldoende is om één open dag of proefstudeerdag te bezoeken. Vaak geven open dagen niet eens een goed beeld hoe het er écht aan toe gaat bij een studie. Alles wordt rooskleuriger gemaakt en je ervaart dus niet echt of de studie goed bij je past. Bereid je daarom goed voor op een open dag, bezoek een meeloopdag en neem contacten op met huidige studenten en studenten die de opleiding al hebben voltooid. Stel kritische vragen en doe echt onderzoek. Ook kun je eens contact opnemen met iemand die werkt in het vakgebied wat jij wil gaan studeren. Wil je bijvoorbeeld een bouwopleiding gaan volgen? Zoek dan iemand op die in de bouw werkt. Praat met diegene, stel vragen, en kom erachter of het je wel echt leuk lijkt.

Begin op tijd

Om goed onderzoek te kunnen doen, is het belangrijk om op tijd te beginnen. Zo hoef je je niet blind te staren op één optie, en heb je nog genoeg tijd om op zoek te gaan naar iets anders.

Comments are closed.