Welke uitdagingen biedt de bouwsector?

De bouw: volop in beweging, dus kansen!

Net als andere economische sectoren is de bouwsector sinds enkele jaren weer volop in beweging en vol bedrijvigheid. De economie trekt aan en dat is ook binnen de bouwwereld goed merkbaar. Bouwbedrijven, aannemers bedrijven en technische bedrijven staan te springen om goed personeel. Als u op zoek bent naar een leuke baan in de bouw, zijn er dus volop kansen! Vooral als u een specifieke opleiding heeft gevolgd, zoals een opleiding stukadoor, een opleiding tot timmerman of een opleiding tot elektricien, heftruckchauffeur of kraanmachinist.

Uitdagingen en voordelen van werken in de bouw

Maar welke uitdagingen heeft de bouw en wat zijn de specifieke voordelen als u ervoor kiest om u te laten opleiden voor de bouw, bijvoorbeeld door een opleiding stukadoor of timmerman te volgen? In elk geval heeft de bouw meer voordelen dan uit de bouwwereld zelf klinken of die u in de media tegenkomt. De belangrijkste voordelen van werken in de bouw zijn:

  • De bouwsector is een booming business en de verwachting is dat dit de komende jaren doorgaat. Er is namelijk nog steeds een groot tekort aan betaalbare woningen in Nederland. Verder is er veel bouwpersoneel nodig door de vergrijzing onder bouwvakkers en de economische opleving van de afgelopen jaren. Dit alles betekent dat u een baangarantie heeft als u kiest voor bijvoorbeeld een opleiding stukadoor, timmerman, dakwerker, schrijnwerker of kraanmachinist. U hoeft niet bang te zijn dat u na het voltooien van uw opleiding zonder werk komt te zitten.
  • Een mooi voordeel van werken in de bouw is dat u veel buiten bent en veel beweegt. Dat is niet alleen lekker en geeft een goed gevoel, maar is ook uitstekend voor uw gezondheid en conditie. Leuk als het mooi weer is, maar wat als het hoost, plenst of zwaar vriest? In dit soort gevallen wordt het werk stopgezet en krijgen de bouwvakkers een vergoeding, het zogeheten weerverlet.
  • Stukadoors, timmermannen of andersoortig bouwvakkers zijn vaak erg handig en kiezen ervoor hun eigen huis te verbouwen of zelf een compleet nieuw huis neer te zetten. Dit is natuurlijk voordeliger dan een huis laten (verbouwen en biedt ook de mogelijkheid om de woning helemaal naar eigen smaak in te delen. Daarnaast kun je, als je een hypothecaire lening afsluit, financiële ondersteuning krijgen vanuit het zogeheten Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid (Fvb).
  • Als u van sociale contacten houdt, is de bouw een ideaal werkgebied. U werkt namelijk vrijwel altijd in een team. Als u individueel werkt zijn er de contacten met uw klanten.
  • De bouw kent in de cao een ruime vakantieregeling en ruim voldoende rustdagen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die de bouwsector biedt en de ruimte die er is voor het volgen van gerichte opleidingen tot stukadoor, timmerman, kraanmachinist of andere functies? Bezoek dan onze website voor meer informatie. Wij helpen u graag op weg om een mooie carrière in de bouwsector op te starten.

Comments are closed.