Zomerkamp 15 / 16 jaar

Er komt een tijd dat jongeren zelf op vakantie willen. Als ze 15, 16 of 17 zijn komt voor veel kinderen de tijd om langzaam los te laten en met vrienden op vakantie te willen. Als je als ouder op zoek bent naar een goede tussenvorm zijn zomerkampen een hele goede optie.

Er zijn zomerkampen te vinden naar uiteenlopende reisbestemmingen, van hele “rustige” bestemmingen zoals Zweden of Noorwegen tot bestemmingen waar de jongeren al in aanraking komen met het uitgaansleven en meer een zonvakantie kiezen, zoals bijvoorbeeld in Spanje aan de Costa Dorada.

Zomerkampen hebben als voordeel dat er reisleiding aanwezig is bij de kampen, die her en der wat bij kunnen sturen en ervoor kunnen zorgen dat jongeren die voor het eerst zonder ouders op vakantie gaan niet gelijk hun grenzen uit het oog verliezen.

Daarnaast is het voor jongeren ontzettend leuk om samen met een groep leeftijdsgenoten een vakantie te beleven. Als ze alleen met vrienden gaan is het toch net anders en ben je wel erg op elkaar aangewezen. Ook zijn de meeste jongeren van 15, 16 en 17 nog niet helemaal van het volwassen overleggen van hun vakantieplannen met elkaar, waardoor er onderling snel gedoe kan ontstaan als iedereen andere idee van hun zomerkamp hebben.

Voor het eerst alleen op vakantie

Tips voor ouders:

  • Heb vertrouwen, maar wees ook realistisch. Als de stap te groot is zijn zomer kampen een uitstekende tussenoplossing.
  • Bespreek de plannen van je zoon of dochter uitvoerig vooraf. Daar zullen ze niet altijd zin in hebben, maar het kan geen kwaad om je er een beetje mee te bemoeien af en toe.
  • Verwacht geen berichtjes. Als jongeren ergens mee bezig zijn, zijn ze daarmee bezig en niet met thuis. Word dus niet ongerust als je even niks hoort, de telefoon is even niet zo belangrijk.
  • Plan iets leuks voor jezelf. Als je zoon of dochter op zomerkamp is is dat ook de ideale periode om leuke dingen voor jezelf te doen.

Tips voor jongeren:

  • Bespreek je reis met je vrienden. Je verwachtingen van een vakantie zijn belangrijk. Ook je budget is belangrijk. Het zou vervelend zijn als je vrienden allemaal veel meer of minder te besteden hebben dan jij.
  • Bespreek wat je doet als er ruzie komt. Het gebeurt helaas wel eens, dus bespreek het gewoon
  • Bespreek wat je wilt doen tijdens jullie vakantie. Maak alvast plannen en zoek uit wat er te doen is.
  • Bespreek hoe je het met geld wilt gaan doen. Maken jullie een gezamenlijke pot of is het ieder voor zich?

Soms gebeurt het dat je vrienden nog geen geld hebben of andere plannen hebben, of een heel ander soort vakantie zoeken dan jij eigenlijk wilt. Een georganiseerde jongerenreis is dan een goede keus. Kies een zomerkamp dat bij jou past en je komt vanzelf mensen tegen die net als jij houden van een bepaald type vakantie. Even spannend, maar gewoon doen!

 

Comments are closed.