HBO-opleiding Verpleegkunde

Wil jij graag gaan studeren om daarna te gaan werken als verpleegkundige? Dan past de opleiding verpleegkunde perfect bij jou. Binnen deze opleiding leer je hoe je patiënten met een beperking, handicap of een ziekte moet verplegen en verzorgen. Veel mensen denken dat verpleegkunde het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden is, echter is het beroep van een verpleegkundige niet in een hokje te stoppen. Tijdens de opleiding leer je veel theorie over de anatomie van het lichaam, fysiologie en ethiek. De opleiding bestaat uit theorie, afgewisseld met praktijklessen en stages. Tijdens de praktijklessen leer je als student verpleegkunde vaardigheden als het toedienen van een injectie, het zetten van een katheter, het aanleggen van een infuus, maar ook het verzorgen van wonden en stoma’s.

 

Wil je de opleiding verpleegkunde gaan volgen? Dan kun je kiezen voor een deeltijd of een voltijd opleiding, afhankelijk van de hogeschool waar je wilt gaan studeren. Er is ook de mogelijkheid om de opleiding via een zorginstelling te volgen, dit noem je dan duaal. De zorginstelling biedt je dan een werkplek, betaalt je opleiding en geeft je een leerlingssalaris.

Waar kun je aan de slag als HBO verpleegkundige?

Als verpleegkundige op HBO niveau kun je bij verschillende instellingen en organisaties aan het werk. Om je een idee te geven is hier een lijstje opgesteld:

  • Ziekenhuis
  • Verpleeghuis
  • Verzorgingshuis
  • Thuiszorg
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Kraamzorg
  • Gehandicaptenzorg
  • Zorginstellingen

De kans op een baan

De afgelopen jaren heeft de zorg een hoop veranderingen en bezuinigingsrondes doorgemaakt, toch zijn er altijd wel vacatures voor verpleegkundigen. De vergrijzing zorgt ervoor dat veel verpleegkundestudenten een goed toekomstperspectief hebben. De vraag naar zorg zal hierdoor namelijk alleen maar toenemen.

Veel afgestudeerde verpleegkundigen starten hun werkzaamheden bij een zorginstelling, bijvoorbeeld bij Zorginstelling Zuidzorg. Hier kun je terecht voor verschillende soorten zorg, dus een verpleegkundige kan hier ook aan de slag binnen verschillende disciplines.  Momenteel is er vooral vraag naar wijkverpleegkundigen. Voor deze functie moet je minimaal een diploma Verpleegkundige niveau 5 hebben. Je werkt als wijkverpleegkundige zelfstandig, het is daarom belangrijk dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt voor de kwaliteit van de zorg. Daarnaast is het belangrijk dat je in het bezit van een rijbewijs en een auto tot je beschikking hebt.

Comments are closed.