Het nadeel van thuiswerken

De voordelen van thuiswerken kent iedereen inmiddels wel. Naast de grote mate van vrijheid, het indelen van je eigen uren en niet meer in de file staan, is het ook erg prettig als je een gezin hebt; de kinderen hoeven in veel gevallen niet naar een oppas of opvang. Toch kleven er aan thuiswerken ook een aantal nadelen. Om maar met de deur in huis te vallen; het eerder genoemde voordeel ‘je bent er voor je kinderen’ is direct ook een nadeel. Want hoe prettig het ook is voor de kinderen dat ze om drie uur gewoon naar huis kunnen, er zullen vele momenten zijn waarop jij dan niet meer aan je werk toe komt, simpelweg omdat je continu afgeleid wordt.

Nuttige klusjes tussendoor

Niet alleen de kinderen kunnen je afleiden als je aan het werk bent, ook andere zaken kunnen je werk verstoren. Omdat je vanuit huis werkt, zie je ook alles wat in huis gebeuren moet. Het zal niet de eerste keer zijn dat je je werk even opzij legt om de vaatwasser uit te ruimen, een wasje te draaien, de bedden op te maken of de stofzuiger door je huis te halen. Hierdoor ben je continu aan het switchen tussen werken, huishouden en andere klusjes, terwijl je die, als je op een kantoor of flexwerkplek zat, niet had gedaan. Het kan dus heel prettig zijn om ’s morgens de deur achter je dicht te trekken, de boel de boel te laten en te gaan werken.

Kun jij even…?

Het zijn vaak mensen in je directe omgeving die geneigd zijn gebruik te maken van jouw werktijd. Je partner die vraagt of je even zijn medicijnen wilt ophalen bij de apotheek, je moeder die spontaan een kopje koffie komt drinken of de buurvrouw die ziek thuis zit en boodschappen nodig heeft… Probeer maar eens ‘nee’ te zeggen; dan moet je echt stevig in je schoenen staan. Het gekke is; als je op kantoor of op een flexwerkplek zat, zou je ook niet tussendoor naar de apotheek, supermarkt of het postkantoor gaan. Waarom dan wel als je thuis werkt?

Motivatie

Er zijn dagen dat je eigenlijk niet zo’n zin hebt om te werken. Of je bent bezig met een saaie klus. Als je motivatie ver te zoeken is, is er niemand in de buurt die je opbeurt, samen met jou het werk oppakt of gewoonweg wat bemoedigende woorden zegt. Je moet het zelf doen. De ene persoon zal er een kei in zijn en zichzelf een denkbeeldige schop onder zijn kont geven, maar de ander zal geneigd zijn het werk uit te stellen. Of tussendoor filmpjes te gaan kijken op YouTube. Voor je het weet is er al een halve werkdag voorbij en heb je nog niks gedaan…

Tips voor thuiswerkers

Werk je vanuit huis en kun je wel wat tips gebruiken om je tijd zo goed en effectief mogelijk te benutten? Kijk dan -hier- voor tips&tricks voor thuis- en flexwerkers.

 

Comments are closed.