Tips voor mensen die in het buitenland willen gaan werken

Er zijn tal van redenen te bedenken om te gaan werken in het buitenland. Je leert nieuwe mensen kennen, een nieuwe taal en ondervind een andere cultuur. Ook staat internationale ervaring goed op je cv. Zeker als je de ambitie hebt om meer te gaan werken in het buitenland. Als je besloten hebt om te gaan werken in het buitenland zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en met deze tips gaat het werken in het buitenland zeker goedkomen.

  1. Werkvergunningen en visa

Er zijn tal van landen waar je misschien graag wil gaan werken maar zonder visa of werkvergunning gaat dit lastig worden. Het is per nationaliteit verschillend hoe makkelijk het is om een visum of werkvergunning te krijgen. De eerste stap is dus om te kijken of het mogelijk is om een werkdocument te krijgen. Lukt dit niet dan houdt het helaas al op. Op de website passportindex.org kan je testen en ontdekken voor welke landen je zoal een visum nodig hebt met jouw paspoort.

  1. Levenskwaliteit

Probeer voordat je gaat goed overzichtelijk te krijgen wat de kosten per maand zullen zijn tijdens je verblijf in het buitenland. Denk hierbij aan vaste kosten zoals huur en belastingen maar ook aan de kosten van levensonderhoud. Deze kunnen ook sterk verschillen per land. Het is natuurlijk van belang dat je baan voldoende salaris oplevert om dit te kunnen bekostigen of dat je voldoende spaargeld hebt om het verschil te overbruggen.

  1. Het vinden van een baan en huis

Misschien nog wel belangrijker dan een baan is het vinden van een woning. De zoektocht naar een baan of woning kan soms erg stressvol zijn en ook veel tijd in beslag nemen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om de eerste weken te logeren in een airbnb, maar dit kan je niet een jaar lang blijven doen. Sommige bedrijven hebben een relocation pakket voor expats. Vraag na of je hier recht op hebt. Er zijn ook verschillende partijen in Nederland die je kunnen ondersteunen bij het vinden van een baan. Deze partijen helpen gedurende het gehele traject van werken in het buitenland.

Comments are closed.